Vlaganje v kulturo in nevladne organizacije

Avtor: Društvo Asociacija

»Kultura je posel; kultura je dobra za posel; kultura je več kot posel.«


Pogovor bo moderirala Vesna Čopič, strokovnjakinja za kulturne politike in strateški menedžment v kulturi.

Gostje omizja bodo:

- Janoš Kern, direktor ustanove Imago Sloveniae

- Bogomir Kovač, redni professor, Ekonomska fakulteta v Ljubljani

- Igor Lah, poslovnež in zbiratelj

- Maja Lapajne, direktorica marketinga, Trimo d.o.o.

- Stojan Pelko, državni sekretar, Ministrstvo za kulturo RS

»Pred dvajsetimi leti so se pojavile besede sponzorstvo, donatorstvo, mecenstvo kot novo upanje, ki bo končno prineslo kulturi materialni položaj kot ji gre. Kulturniki in kultura so bili v žarišču demokratičnih sprememb, zato ni tako čudno, da so verjeli, da bo vsakdo hotel biti del njihove zgodbe, pa čeprav samo s finančnim prispevkom. Danes vemo, da smo si preveč poenostavljeno predstavljali demokracijo in njene prednosti – tudi, ko gre za podpiranje kulture.  Zato želimo s to okroglo mizo odkrito spregovoriti o možnostih in omejitvah zasebnih vlaganj v kulturo, in še posebej, kaj te pomenijo v primeru nevladnih organizacij. Naš namen ni razbijati iluzij, ampak poskusiti na vse to pogledati s stvarnimi, a zainteresiranimi očmi. S sogovornike, bomo poskušali razumeti kulturnopolitični, ekonomski in  družbeni vidik zasebne skrbi za kulturo. Želimo preveriti, do kakšne mere je kulturno vlagateljstvo poslovna in civilna potreba, pa tudi koliko je politika pripravljena storiti, da bi  presegli paradigmo odvisnosti slovenske kulture od javnih sredstev z dejavno  davčno politiko. Ne samo zaradi gospodarske krize in zniževanja javnih izdatkov, ampak tudi po načelu, da ni prave avtonomije brez finančne vzdržljivosti.«

(Vesna Čopič)


Posvet organizira Društvo Asociacija, kot predstavnica NVO in samostojnih ustvarjalcev s področja kulture, v okviru projekta Mreženje in krepitev kapacitet NVO v kulturi,  katerega cilji so med drugim tudi vzpostavitev pogojev za sooblikovanje kulturnih politik in predpisov, ki bodo prispevali k izboljšanju položaja in vloge NVO na področju kulture.

Prosimo, da vašo udeležbo potrdite na telefonsko številko 01 432 12 12 oz. na elektronski naslov asociacija@mail.ljudmila.org.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vlaganje-v-kulturo-in-nevladne-organizacije