BETWEeEN

Avtor: PTL

Vabljeni na zadnji ponovitvi predstave v sezoni 19. in 20. 5. 2010 ob 20. uri.


foto Žiga Koritnik

O predstavi

Pred tremi leti sta Tanja Zgonc in nemški koreograf Stefan Maria Marb prvič obiskala Japonsko. V studiu legendarnega buto plesalca Kazua Ohna sta se udeležila masterklasov in se odločila ustvariti njuno prvo skupno predstavo. Oba umetnika imata različen pristop do buta, vendar razlike uporabita kot pozitiven vzgib pri ustvarjanju BETWEeEN.

BETWEeEN označuje trenutek še nedoločene prostorske in časovne praznine. Njegovi naravi ni mogoče podati verbalno definicijo, jo je pa mogoče izkusiti, živeti - v japonski tradiciji in še posebej v tradiciji zen budizma. Ideja Mu, ki pomeni »odsotnost« oziroma »brez karakteristik, praznina«, se še najbolj približuje pomenu BETWEeEN. Da bi se poglobila v študij te delikatne teme sta se oba koreografa letos ponovno vrnila na Japonsko. V Kjotu sta se potopila v širjave brezčasnih vrtov, nato sta v Jokohami z Yoshitom Ohnom, karizmatičnim sinom Kazua Ohna, intenzivno razvijala ustvarjalni proces. Predstava BETWEeEN predstavlja rezultat vztrajnega in intenzivnega dialoga, v katerem se umetnika, glede na različna ozadja in raznoliko zgodovino, koreografsko spopadata s pojmi “biti vmes” in “predmeti, ki so postavljeni vmes”.  

Koreografija in ples: Tanja Zgonc in Stefan Maria Marb
Mentor za buto: Yoshito Ohno
Avtorska glasba in izvedba: Masako Ohta (klavir), Stephan Lanius (kontrabas)
Oblikovanje luči: Michael Kunitsch
Kostumografija: Alan Hranitelj
Film: "Yoshito Ohno plese Kazuoa Ohna"  
Montaža: Sabine Scharf
Foto: Žiga Koritnik
Produkcija: PLlesni teater Ljubljana in Stefan Maria Marb 2008

Med zvokom in gibom, med globoko notranjo ekspresijo in minimalizmom scenskih sredstev, med osebnim in nadzorovanim.
Močna, intenzivna izkušnja, skoraj enako napeta tudi za gledalca, z njunim značilnim avtorskim jezikom, ki je z leti postal še bolj poosebljen in brezkompromisen, je na ogled v prostorih PTL v Ljubljani.
“        

(Aina Šmid , Revija AMBIENT,FRONTALNO – Beremo, gledamo, poslušamo)

    


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/betweeen