Lutkovno gledališče Ljubljana na francoski in ruski turneji

Avtor: Lutkovno gledališče Ljubljana

Lutkovno gledališče Ljubljana se s predstavo Misterij sove odpravlja na enotedensko turnejo po Franciji, s predstavo Zločin in kazen pa odhajajo v Rusijo na mednarodni gledališki festival Fjodor Mihajlovič Dostojevski


Foto: Jaka Varmuž

Lutkovno gledališče Ljubljana s predstavo Misterij sove danes odhaja na enotedensko gostovanje po Franciji. V centru Espace Jéliote v mestu Oloron-Sainte-Marie, ki se nahaja v jugozahodni francoski regiji Akvitaniji, bosta že jutri odigrani prvi dve predstavi, sledi gledališče Théâtre des Quatre Saisons v Gradignonu, kjer sta dve ponovitvi na sporedu 8. novembra, turnejo pa zaključujejo 11. novembra na 18. lutkovnem festivalu v mestu Meung sur Loire.

Fracosko-slovenska koprodukcija Misterij sove je svojevrsten mednarodni poklon ustanovitelju slovenskega lutkarstva Milanu Klemenčiču in njegovi predstavi Sovji grad iz leta 1936, eni od dveh – druga je Doktor Faust – v celoti ohranjenih predstav iz bogate lutkovne zapuščine Milana Klemenčiča. Francoski režiser Renaud Herbin je navdih za predstavo našel v fundusu Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer so ga tako očarale Klemenčičeve miniaturne lutke, da jih je uporabil v predstavi.

Predstavo, ki je svetovno premiero doživela lani na lutkovnem festivalu v Charleville-Mézièresu v Franciji, so pospremile navdušujoče ocene kritikov, ki so izpostavili duhovito in domiselno režijo, natančnost in osredotočenost umetnikov, vrsto genialnih idej, ki so med seboj lepo povezane, privlačnost predstave, ki ponuja številne ravni branja, in izjemna animatorja Majo Kunšič in Iztoka Lužarja, ki z neverjetno energijo utelešata protagonista. O predstavi in Klemenčičevih lutkah so pisali tudi v francoskem časniku Le Monde, kjer so ocenili, da je "preplet marionet, izdelanih po izvirnikih slovenskega lutkarja, videoprojekcij, ki razkrivajo delo animatorjev in igralcev, ter sodobno preoblikovanega besedila, ki ga je na novo napisala sodobna avtorica Célia Houdart, tako estetsko kot dramaturško pravi uspeh."

S predstavo Zločin in kazen režiserke Mirjane Medojević pa odhajajo v Rusijo na mednarodni gledališki festival Fjodor Mihajlovič Dostojevski, ki poteka v Velikem Novgorodu in v Stari Rusi. Je edini tak festival v Rusiji, njegov cilj pa je pregled interpretacije literarne dediščine velikega ruskega pisatelja. Predstava Zločin in kazen – v glavni vlogi nastopa Janez Škof, letošnji prejemnik Borštnikovega prstana - je nastala v produkciji AGRFT in Lutkovnega gledališča Ljubljana. Društvo slovenskih gledaliških kritikov in teatrologov jo je na lanskem Borštnikovem srečanju nagradilo kot najboljšo predstavo sezone 2016/17. Festival organizira Novgorodsko akademsko dramsko gledališče F. M. Dostojevski.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkovno-gledalisce-ljubljana-na-francoski-in-ruski-turneji