Miha Rodman z monodramo Judovski pes na festivalu United Solo v New Yorku

Avtor: STA

Igralec Miha Rodman, član Prešernovega gledališča v Kranju, bo danes v okviru 9. gledališkega festivala United Solo dvakrat nastopil v gledališču Theatre Row na 42. ulici v New Yorku s predstavo Judovski pes. Monodrama govori o pogumu, želji po preživetju in prijateljstvu med človekom in psom, ki ju tudi smrt ne more ločiti.


Foto: Miha Fras

Predstava Judovski pes občinstvo seznanja s problematiko holokavsta in je nastala po istoimenskem romanu izraelskega avtorja Asherja Kravitza. Na oder Prešernovega gledališča jo je v prevodu Katje Šmid postavil mladi izraelski režiser Yonatan Esterkin v koprodukciji z ljubljanskim Mini teatrom. Premiera je bila februarja lani.

Zgodba se začne pred nebeškimi vrati, pred katerimi se po smrti znajdeta Jošua in njegov pes Kir, ki mu Bog ne dovoli, da bi stopil vanj, saj je "rezerviran" samo za ljudi. Toda Jošua zahteva od Boga, da v Raj spusti tudi njegovega najboljšega prijatelja. Zato Bog poprosi Kira, da mu izpove svojo življenjsko zgodbo.

Kirova življenjska zgodba je zgodba njegove sprva srečne mladosti v judovski družini, vse do ločitve z njo, pa vse do služenja v enoti SS v taborišču v Treblinki ter do ponovnega srečanja z Jošuo.

V vlogi psa Kira v slovenskem in angleškem jeziku nastopa Rodman, dramaturginja predstave je bila Anja Krušnik Cirnski, video in zvok je oblikoval Vid Hajnšek, lektorica je Mateja Dermelj, glasova na posnetkih pa sta prispevala Robert Waltl in Polona Vetrih.

"Velika čast za naše gledališče je, da smo bili na festival United Solo sploh sprejeti. To je izjemen dosežek. Vedno sem si želel igrati v New Yorku in se tega zelo veselim," je o gostovanju, kot so sporočili iz Kranja, povedal igralec.

United Solo Theatre Festival je največji festival gledališke monodrame na svetu. Leta 2010 ga je ustanovil poljski izseljenec z malijskimi koreninami Omar Sangare, ki je tudi umetniški direktor festivala, prireja pa ga gledališče Theatre Row na 42 ulici v središču Manhattna v New Yorku.

Judovski pes je bil v New Yorku v hipu razprodan, zato so organizatorji razpisali dodaten termin. Rodman je uprizoritev v tujini že predstavil, in sicer lani na mednarodnem gledališkem festivalu Kolkata v Indiji, letos pa tudi v Haifa Theatru v Izraelu ter na Festivalu sodobnega gledališča WTF?! v Liberecu na Češkem.

Za prihodnje leto je dobil novo povabilo v Izrael, kjer bo nastopil v Tel Avivu, so še sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/miha-rodman-z-monodramo-judovski-pes-na-festivalu-united-solo-v-new-yorku