S podelitvijo nagrad zaključek 53. Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: STA

Z nocojšnjo podelitvijo nagrad se bo v Mariboru sklenil 53. Festival Borštnikovo srečanje. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan za življenjsko delo, letos prejme igralec Janez Škof, ki je od leta 2003 član igralskega ansambla Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana.


Borštnikov prstan, Foto: Boštjan Lah

Poleg prstana, ki ga vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, bodo podelili še nagrade najboljšim izdelkom pretekle gledališke sezone. V tekmovalni program je selektorica Zala Dobovšek uvrstila deset predstav, med njimi najboljše pa bo izbrala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Nika Arhar, Uršula Cetinski, Goran Ferčec, Simona Hamer in Marko Sosič.

Slovesne podelitve nagrad v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se bo poleg ministra za kulturo Dejana Prešička udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Še pred slovesnostjo bo na ogled zadnja od gostujočih predstav. To je La Gioia (Radost) v režiji osrednjega tujega festivalskega gosta Pippa Delbona in produkciji njegove Compagnie Pippo Delbono.

Borštnikovo srečanje, ki velja za osrednji slovenski gledališki festival, se je letos začelo nekoliko prej kot ponavadi; še pred uradnim festivalskim odprtjem sta se odvila nova programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče, ki se usmerjata v preizkušanje inovativnih oblik in načinov razvoja občinstev.

Poleg desetih tekmovalnih predstav je bilo na ogled še 11 predstav v spremljevalnem programu po izboru novega umetniškega direktorja festivala Aleša Novaka, v mednarodnem programu pa štiri predstave iz Italije, Hrvaške in Makedonije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-podelitvijo-nagrad-zakljucek-53-festivala-borstnikovo-srecanje