Umrl je pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec Alojz Rebula

Avtor: STA

V 95. letu starosti je ponoči v bolnišnici v Topolšici umrl pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec Alojz Rebula. Njegov opus obsega črtice, novele in romane ter refleksivno dnevniško in potopisno prozo. Med najznačilnejša dela sodijo romani Senčni ples, V Sibilinem vetru in Divji golob.


Foto: Miran Hladnik via Wikimedia Commons

Kot poroča Primorski dnevnik, se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo pred desetimi dnevi in je bil zaradi težav z dihanjem sprejet v bolnišnico. Pokopali ga bodo na pokopališču v Loki pri Zidanem mostu, kjer je živel. Datum pogreba, ki bo v družinskem krogu, še ni znan.

Alojz Rebula se je rodil v Šempolaju pri Trstu 21. julija 1924. Po italijanski klasični gimnaziji v Gorici in v Vidmu je leta 1949 diplomiral iz klasične filologije na Univerzi v Ljubljani. Leta 1960 je v Rimu doktoriral z disertacijo o Dantejevi Božanski komediji v slovenskih prevodih. Do upokojitve je poučeval latinščino in grščino na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu.

Za roman Nokturno za Primorsko je leta 2005 prejel kresnika. Je tudi prejemnik drugih pomembnih slovenskih in italijanskih nagrad.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrl-je-pisatelj-dramaturg-esejist-in-prevajalec-alojz-rebula