V Cankarjevem domu Händlova opera Kserks o zapletih na perzijskem dvoru

Avtor: STA

V okviru zlatega abonmaja Cankarjevega doma bo v Gallusovi dvorani mogoče slišati opero Kserks Georga Friedricha Händla. Eno največkrat izvajanih odrskih del nemškega skladatelja bo v koncertni obliki predstavil ansambel Il Pomo d'Oro iz Züricha, specializiran za izvajanje baročne opere in instrumentalne glasbe. Dirigent bo Maksim Jemeljaničev.


Foto: Daniel Novakovič / STA

Trodejanka Kserks je ena zadnjih Händlovih opernih del. Skupaj jih je ustvaril okrog 40, večinoma v slogu italijanske opere serie, s Kserksom pa se je od te tradicije umaknil in se odzval na uspeh baladne opere. Kot piše v programskem listu, je ujeta med resnobnostjo drame in komičnostjo opere buffe ter niza like iz različnih družbenih slojev.

Praizvedli so jo leta 1738 v Kraljevem gledališču v Londonu, kjer je skladatelj preživel drugo polovico življenja ter komponiral za angleški dvor, vendar ni dosegla uspeha in je po petih postavitvah za skoraj dve stoletji izginila z repertoarja. Danes pa sodi med Händlova največkrat izvajana odrska dela.

Skladatelj jo je zasnoval na liku perzijskega kralja Kserksa in v ospredje postavil izmišljeno ljubezensko zgodbo s številnimi preobrati, prepleteno z resničnimi anekdotami. V ospredju je zasebna plat krutega, vročekrvnega, nadutega in domišljavega Kserksa, čigar osvajalni pohod ni uperjen na tuja ozemlja, ampak na žensko, ki je ne more imeti.

V naslovni vlogi se bo po junijskem gostovanju z Beneškim baročnim orkestrom v Slovenijo vrnil virtuozni kontratenorist Franco Fagioli, ki, kot so zapisali v CD, prevzema z muzikalnostjo, tehnično dognanostjo ter lepoto vokala, podprto z izjemnim glasovnim razponom in široko barvno paleto.

Na odru se mu bodo pridružili karizmatična mezzosopranistka Vivica Genaux, baročna interpretka Inga Kalna, obetavna Francesca Aspromonte, v starejšem opernem repertoarju prekaljeni Andreas Wolf, kontraaltistka Delphine Galou in baritonist Biagio Pizzuti.

Mlad orkestrski sestav Il Pomo d'Oro s sedežem v Zürichu, ustanovljen leta 2012, sodi med vzhajajoče zvezde izvajanja historične glasbe. Posebno pozornost namenja baročni in klasicistični literaturi. Člani ansambla so odlični glasbeniki z izvrstnim poznavanjem slogovnih določil starejših glasbenih obdobij ter navdušujejo s slogovno perfektnostjo, svežino, osupljivo virtuozno interpretacijo in umetniško predanostjo. Od leta 2016 jih vodi ruski dirigent Maksim Jemeljaničev, zmagovalec in nagrajenec številnih mednarodnih tekmovanj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-handlova-opera-kserks-o-zapletih-na-perzijskem-dvoru