Performerja v predstavi Sorry o parazitizmu kot temeljnem dejstvu obstoja

Avtor: STA

V Španskih borcih bo drevi ob 20. uri na sporedu premiera predstave Sorry v izvedbi Anite Wach in Grege Zorca. Predstavo je navdihnila knjiga Parazit francoskega filozofa Michela Serresa, katerega teza je, da je parazitizem edino možno naravno razmerje. Performerja tako v predstavi parazitirata in se opravičujeta, hkrati pa neločljivo soobstajata.


Foto: Marta Ankiersztejn dla Ciało / Umysł 2018

Po definiciji je parazit tisti, ki jemlje hrano z mize drugega, izkorišča, izrablja in zlorablja. Tisti, ki se zažira, ki ničesar ne daje v zameno, ki ničesar ne ustvarja, ničesar ne deli z drugimi, ki nikomur ni v oporo in se za nikogar ne žrtvuje.

"V času poveličevanja brutalne moči, v času posojil, dolgov, prevar, podrejenosti, manipulacij in medsebojne odvisnosti, je parazita zelo težko prepoznati. Drug v drugega uperjamo prst, obtožujemo se z zažiralci in krvosesi, se branimo pred temi očitki in ogorčeno zagovarjamo svojo nedotakljivost. Nihče noče biti parazit, to nizkotno in zavržno bitje evolucije, ta cinična pomota narave," so ob predstavi razmišljali ustvarjalci.

Ob vsem tem pa so se vprašali, kaj pomeni, če t.i. parazitsko razmerje temelji zgolj na enosmernem odnosu dajanja in jemanja - in nič drugega? Je parazitizem resnično edini temelj in celo pogoj za kakršnokoli razmerje? Serres namreč trdi, da je parazitizem temeljno "dejstvo" obstoja vsakega živega bitja, piše v sporočilu za javnost.

Predstava je nastala kot del cikla Ventilator Zavoda Sploh v sodelovanju z Vio Negativo ter v koprodukciji varšavskega festivala Body/Mind. Avtorica projektne zamisli je Anita Wach, ki jo je nato razvila v sodelovanju s performerjem Grego Zorcem. Uprizoritveni koncept in umetniško vodstvo predstave podpisuje Bojan Jablanovec, zvok pa Andrej Fon.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/performerja-v-predstavi-sorry-o-parazitizmu-kot-temeljnem-dejstvu-obstoja