Marševe radijske igre

Avtor: Radio Marš

V času, ko je gledališko izražanje v naših deželah na vrhuncu, bodo tudi na radijskih valovih MARŠ-a popestrili večere prvega tedna Borštnikovega srečanja s predvajanjem radijskih iger. Predvajanje bo na sporedu od 15. 10. do 20. 10. 2018 ob 19.00. Ponovitev vsake igre pa bo na programu naslednji dan ob 10.00 na frekvenci 95,9 in live stream-u (http://www.radiomars.si/live/)


Foto: Pixabay

Igra Toma Podstenška Poslovna ideja se bo predvajala na frekvenci 95,9 MHz v ponedeljek, 15. oktobra, Poletje na balkonu pa v torek, 16. oktobra, ob 19. uri. Igre Simona Černelča Dvojnik, Zadnji vic in Dotik pa v tem vrstnem redu od 17. do 19. oktobra ob 19. uri. V primeru da zamudite prvo predvajanje radijske igre, bo ta ponovno na sporedu naslednji dan ob 10. uri in bo dostopna v spletnem arhivu na radiomars.si. Vse igre so nastale v produkciji Radia Marš. Projekt pa je sofinancirala Mestna občina Maribor.

***

Tomo Podstenšek: Poslovna ideja (v ponedeljek, 15. 10. ob 19.00 in ponovitev v torek, 16. 10. ob 10.00)

Pisatelj Tomo Podstenšek se v svojih delih pogosto loteva družbeno-kritičnih tem in v to kategorijo sodi tudi igra Poslovna ideja. Že sam naslov je jasna aluzija na vseprisotno glorifikacijo podjetništva in na problematičnost sistema vrednot, kjer je na vrhu piramide finančni uspeh, vse ostale stvari pa so drugotnega pomena.

Radijska igra je nastala po motivih avtorjeve kratke zgodbe Oškodovanec iz zbirke zgodb Vožnja s črnim kolesom, ki je izšla leta 2014 pri založbi Droplja. Gre za bizarno, skoraj groteskno pripoved o človeku, ki postane profesionalni oškodovanec v odškodninskih pravnih postopkih – na trgu načrtno išče izdelke, ki ne ustrezajo varnostnim normativom in jih uporablja na način, ki povzroči čim večjo škodo, pri čemer mu ni težko tvegati celo lastnega zdravja. Njegovo vodilo je, da se da tudi brez prsta ali dveh čisto lepo živeti, brez denarja pa ne. V svojih podvigih gre vse dlje, od zastrupitev s hrano do hujših poškodb pri uporabi orodja in strojev s tehničnimi napakami ...

Avtor besedila in režiser je Tomo Podstenšek, ki tudi nastopa v vlogi Denisa. Poleg njega pa igra še Elvis Berljak v vlogi Zlatka in Simon Černelč kot natakar. Za glasbeno opremo pa skrbijo Vid Drašler, Jošt Drašler in Marko Ulaga. Igra traja 15 minut.

 ***

Tomo Podstenšek: Poletje na balkonu (v torek, 16. 10. ob 19.00 in ponovitev v sredo, 17. 10. ob 10.00)

Kratka radijska igra pisatelje Toma Podstenška z naslovom Poletje na balkonu se v vsebinskem smislu navezuje na tisti del avtorjevega proznega opusa, v katerem skozi popolnoma vsakdanje življenjske situacije razkriva globlje razpoke v medčloveških odnosih.

Skozi minimalistični dialog para, ki v poznopoletnem popoldnevu srka kavo na balkonu, tako že po nekaj replikah spoznamo karakterne lastnosti obeh likov in dinamiko njune nefunkcionalne partnerske zveze. Avtor besedila in režiser je Tomo Podstenšek, ki tudi nastopa v vlogi Martina. Poleg njega pa nastopa še Katja Kosi v vlogi Sonje, Simon Černelč kot Sosed in Elvis Berljak kot Neznanec. Igra je traja 7 minut.

***

Simon Černelč: Dvojnik (v sredo, 17. 10. ob 19.00 in ponovitev v četrtek, 18. 10. ob 10.00)

Kratka radijska igra z naslovom Dvojnik, je znanstveno fantastična satira, ki jo je napisal Simon Černelč in je bila prvič objavljena aprila 2013 v Življenju in tehniki. Igra odpira metafizična vprašanja, ki jih prinaša razvoj sodobne tehnologije, predvsem genetike in medicine, presenetljiv preobrat na njenem koncu pa postreže z dobro mero zgovorne ironije.

Avtor besedila Simon Černelč tudi nastopi v vlogah Kapitana in Dvojnika. Poleg njega pa igra še Andraž Markí kot Nadzornik. Za glasbeno opremo pa skrbi Grega Volčanjk. Igra traja 5 minut.

***

Simon Černelč: Dotik (v četrtek, 18. 10. ob 19.00 in ponovitev v petek, 19. 10. ob 10.00)

Radijsko igro z naslovom Dotik je napisal Simon Černelč, posnet pa je bil po istoimenski kratki zgodbi, ki je bila leta 2016 objavljena v reviji Mentor. Gre za lirično miniaturo, ki se vrti okrog ljubezenskega trikotnika in ki prek svoje simbolne govorice ponuja poseben pogled na usodne posledice nezvestobe.

Avtor in režiser Simon Černelč nastopi v vlogi Andreja, poleg njega pa Ana Polona Golobič kot Katarina. Za glasbeno opremo pa skrbi Grega Volčanjk. Igra traja 10 minut.

***

Simon Černelč: Zadnji vic (v petek, 19. 10. ob 19.00 in ponovitev v soboto, 20. 10. ob 10.00)

Miniatura z naslovom Zadnji vic nas za hip popelje med obiskovalce predstave nerodnega čarovnika, ki se odloči, da bo nehal čarati. Čarovnik se nam skozi vso predstavo trudi pojasniti, zakaj se je odločil odložiti svojo čarobno paličico, resnični razlog za njegovo upokojitev pa nam postane jasen šele na koncu zgodbe, ko med vrsticami izvemo, kakšen je smisel njegove čarovniške točke, vsake cirkuške predstave in morda celo vsake umetnosti nasploh.

Avtor besedila Simon Černelč nastopi kot Dadol Padež in Učitelj telovadbe, Katja Kosi pa kot napovedovalka. Za glasbeno opremo pa skrbi Grega Volčanjk. Igra traja 7 minut.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/marseve-radijske-igre