Na Tajvanu odprli največji center uprizoritvenih umetnosti na svetu

Avtor: STA

V tajvanskem mestu Kaohsiung so odprli največji center uprizoritvenih umetnosti na svetu, poimenovan Nacionalni center umetnosti Kaohsiung. Center so gradili 15 let po načrtih biroja Mecanoo. Razteza se na površini desetih hektarov znotraj subtropskega parka, zanj pa so namenili 346 milijonov ameriških dolarjev, piše nemška tiskovna agencija dpa.


Foto: Pixabay

Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je ob odprtju centra spomnila, da je bil Kaohsiung, mesto s tremi milijoni prebivalcev, doslej znano predvsem po razvoju industrije, v prihodnje pa bo po njenih besedah postalo slavno umetniško mesto na jugu Tajvana.

Center je oblikoval nizozemski biro Mecanoo, kjer so navdih za njegovo arhitekturno podobo našli v prožnih zastorih, ki jih tvorijo skupine indijskih figovcev, za Tajvan značilnih dreves. V centru so umeščeni operna hiša, koncertna dvorana, gledališče, dvorana za recitale ter gledališče na prostem.

V Nacionalnem centru umetnosti Kaohsiung bodo pripravljali lastne produkcije, prav tako pa bodo gostili predstave svetovno priznanih umetnikov. Med prvimi bo v gosteh Berlinski filharmonični orkester z dirigentom Gustavom Dudamelom.

Na sobotnem odprtju je v koncertni dvorani z 2000 sedeži nastopil Tajvanski narodni simfonični orkester. Dvorana je opremljena tudi z največjim orglami v Aziji, ki so jih izdelali pri nemškemu podjetju Klais. Izvršni in umetniški direktor centra Chien Wen-Pin je prepričan, da bo Nacionalni center umetnosti Kaohsiung postal odskočna deska za številne talente.

Pred centrom so v soboto pripravili tudi zabavo, poimenovano Umetnost za ljudi, ki se je udeležila tisočglava množica. Program je med drugim vključeval gledališke, operne in poulične predstave.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-tajvanu-odprli-najvecji-center-uprizoritvenih-umetnosti-na-svetu