V Cankarjevem domu z L-E-V Dance Company o odsotnosti ljubezni in pomanjkanju sreče

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj, 16. oktobra, ob 19.30 gostovala izraelska plesna skupina L-E-V Dance Company s predstavo Ljubezen, poglavje 2, pod katero se podpisujeta priznana koreografa Sharon Eyal in Gai Behar. Plesna uprizoritev prinaša zgodbo o samoti, odsotnosti ljubezni, pomanjkanju sreče in pogrešanju intimne skupnosti.


Foto: André Le Corre

Kot so zapisali v CD, v predstavi Ljubezen, poglavje 2 trije moški in tri ženske v različnih kombinacijah drsijo po odru. Ženska daje ritem, ki vzpostavlja razmerje, moška telesa se ji prilagajajo in ji sledijo. Razmerja se nikoli ne zaključijo v duetu, v točki, proti kateri ves čas težijo, a je nikoli v resnici ne dosežejo. "Bolj kot iščejo ljubezen, bolj obsedeno, agresivno in strastno se do nje poskušajo prebiti, manj možnosti imajo zanjo, predvsem pa manj upanja," piše v sporočilu za javnost.

Partituro predstave podpisuje glasbenik in DJ Ori Lichtik. Njegovo delo se izogne vsaki melodiki in harmoničnim strukturam, gradi na mreženju ritmov, njihovem povezovanju, predvsem pa stopnjevanju in bogatenju s hipnotičnimi elementi hrupa. Koreografija pa ji predano in smiselno sledi.

"Tehnično perfektni, avtorsko prepoznavni plesalci uro trajajoči 'tour de force' zdržijo brez težav. Enako kot bolečina nedosegljivega se razplamteva tudi njihov koreografski besednjak, vpet v metronomsko natančno glasbeno matrico. Ki jo v točki vrhunca, tam, od koder ni več vrnitve, prekine odrska zavesa," napovedujejo v CD. Premiero je predstava doživela lanskega 6. julija na Festivalu Montpellier Danse.

Sharon Eyal je v Jeruzalemu rojena plesalka in koreografinja. Med letoma 1990 in 2008 je plesala pri zasedbi Batsheva Dance Company in začela koreografirati v sklopu projekta Dancers Create skupine Batsheva. Pri isti skupini je v letih 2003 in 2004 delovala tudi kot pridružena umetniška vodja in med letoma 2005 in 2012 kot hišna koreografinja.

Leta 2009 je začela ustvarjati dela za druge ansamble, med drugim za norveško skupino Carte Blanche, za Hubbard Street Dance Chicago in za nemško skupino Tanzcompagnie Oldenburg. Leta 2013 je z dolgoletnim sodelavcem Gaiem Beharjem ustanovila L-E-V Dance Company. Za svoje delo je Sharon Eyal prejela več nagrad.

Behar je kot producent zabav pomembno soustvarjal nočno življenje Tel Aviva ter med letoma 1999 in 2005 deloval kot kustos večdisciplinarnih umetniških dogodkov. S Sharon Eyal je prvič združil moči leta 2005 pri koreografiji Bertolina, vse odtlej pa soustvarja njena umetniška dela. Od omenjene predstave plesalca in koreografa sodelujeta tudi z Lichtikom, ki kot eden od pionirjev izraelske tehno scene od leta 1996 deluje kot avtor in producent številnih glasbenih produkcij, tehno raveov ter drugih glasbenih in scenskih dogodkov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-z-l-e-v-dance-company-o-odsotnosti-ljubezni-in-pomanjkanju-srece