SLOGI na 53. Festivalu Borštnikovo srečanje

Avtor: SLOGI

Slovenski gledališki inštitut se bo na letošnjem Festivalu Borštnikovo srečanje predstavil s svojimi letošnjimi publikacijam in se poklonili gospe Alenki Bartl. Sodelovali bodo tudi na posvetu Gledališče in mladi ter znanstvenem srečanju Osebnost slovenskega gledališča.


Foto: Strokovna literatura, SLOGI

Poklon gospe Alenki Bartl

V ponedeljek, 22. oktobra ob 18.00 (Mali oder, SNG Maribor, Slovenska ulica 27, Maribor).
Spomin na veliko ustvarjalko skozi kostumske skice, razstava SLOGI. Predstavitev mag. Tee Rogelj, dramaturginje in višje kustosinje SLOGI - Gledališkega muzeja.

***

Strokovna literatura na FBS: predstavitve knjig in knjižni sejem

V torek, 23. oktobra od 10. do 18. ure (Medetaža, SNG Maribor, Slovenska ulica 27, Maribor) bo potekala predstavitev slovenskih gledaliških založnikov.
Predstavitev letošnjih publikacij SLOGI: Slovenski gledališki letopis 2016/2017, Amfiteater 6/1, Aleš Jan: Slišati sliko, videti zvok: zgodovina radijske igre v Sloveniji, Mojca Kreft: Franci Križaj – V varnem pristanu ustvarjalnega nemira, Gledališka vinjeta, Romana Ercegović: Obredno gledališče: Od misterijev matriarhalne Evrope do obujanja svetosti v gledališču našega časa in Jernej Novak: Gledališko desetletje, Kritike 1979/80– 1989/90.

***

Gledališče in mladi, strokovni posvet

V torek, 16. oktobra ob 14. uri (Medetaža, SNG Maribor, Slovenska ulica 27, Maribor).
Obiskovanje predstav je še vedno najpogostejša oblika vključitve uprizoritvene umetnosti v formalno učno okolje, s spretno strokovno izbiro pa se lahko učinek ogleda poveča, razširi in razplasti. Izbor kakovostne predstave za mlade je ključnega pomena. Kateri so kriteriji? Na posvetu bo sodelovala tudi Nika Arhar, predsednica strokovne komisije spletne platforme Zlata paličica.

***

Osebnosti slovenskega gledališča, znanstveno srečanje (ZRC SAZU in UKM)

V petek, 19. oktobra od 10. ure dalje (Glazerjeva dvorana, Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor).
Osebnosti, ki so v svojem času in prostoru prestopale ustaljene predstave o gledališču. Priznani avtorji s področja gledališča s svojimi prispevki v osnovnih obrisih sledijo strukturi biografskega gesla, ob tem pa avtonomno izbirajo poudarke in interpretirajo delo obravnavanih osebnosti. Prispevke bosta imela tudi mag. Tea Rogelj in mag. Primož Jesenko iz SLOGI.

***

Digitalne razstave

Lepo vabljeni tudi k ogledu digitalne razstave Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana 1970-2017.

Povezava: http://repertoar.sigledal.org/razstava/prejemnice-in-prejemniki-borstnikovega-prstana


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slogi-na-53-festivalu-borstnikovo-srecanje