V okviru razstave Koreografske izjave se predstavlja Snježana Premuš

Avtor: STA

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bodo danes, 9. oktobra, odprli razstavo Koreografske izjave, na kateri bo temelje svojega dela predstavila plesalka in koreografinja Snježana Premuš. Naslovila jih je Fizične manifestacije: telo kot arhiv. Telo kot zaloga. Razstava je del razstavnega programa Začasnega slovenskega plesnega arhiva. Odprta bo do 25. novembra.


Foto: Madster

Snježana Premuš se pri svojem delu naslanja na metodo body-mind centering. Gre za enega od somatskih principov dela, ki izhaja iz telesa, iz samoopazovanja. Ta princip jo zanima, ker imajo, kot jepovedala leta 2015, različni sistemi v telesu v sebi različne kvalitete, iz katerih lahko nato razviješ gib, hkrati pa sta v njih naseljeni misel in spomin.

V razstavo bodo po napovedih vključeni obstoječi dokumenti koreografskega dela: pristopov, ki so najprej shranjeni v telesih plesnih delavcev in šele nato razpoložljivi v obliki različnih medijev.

"Telo kot arhiv je tema, ki neposredno vznika iz takšnega načina dela in se ukvarja z različnimi načini dokumentiranja. V ospredje postavlja skrito kontinuiteto koreografskega dela ter pomen razkrivanja nezaznavnih telesnih procesov. V času razstave se bodo procesi in podobe tudi sproti nalagali v razstavni prostor z dokumentiranjem dogodkov: koreografskih delavnic, predavanj, pogovorov, ki bodo skupaj z razpoložljivim gradivom tvorili Koreografske izjave. Delo kot način akumulacije in dokumentacije izkustvenih gradiv," so ob razstavi zapisali v muzeju.

Razstava je del dolgoročnega projekta Snježane Premuš Fizične manifestacije, ki ga je začela v letu 2012. V serijo je s procesnim delom vključila plesalce in igralce različnih plesnih provenienc in tehnik, pa tudi gledalce in opazovalce različnih poklicev in senzibilnosti. Iz tega je ustvarila avtorska dela Inteligentno telo, Fizične manifestacije, Poiesis sebstva in Vsak zdaj je čas, prostor. Leta 2017 je za svoj ustvarjalni opus prejela nagrado Ksenije Hribar.

Razstava Koreografske izjave je del razstavnega programa Začasnega slovenskega plesnega arhiva, ki ga je ustanovil Rok Vevar, ki se v zadnjih letih intenzivno ukvarja z zgodovinskim pregledom razvoja plesa na Slovenskem ter ustvarja lastni dokumentarni in avdiovizualni arhiv. Za javnost ga je najprej odprl na svojem domu na Celovški v Ljubljani, aprila letos pa ga je preselil v 1. nadstropje Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, kjer je dobil obliko instalacije v času.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-okviru-razstave-koreografske-izjave-se-predstavlja-snjezana-premus