Z monodramo Človeški glas začenjajo sezono tudi na novogoriškem malem odru

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo v sredo, 10. oktobra, premierno predstavili monodramo Jeana Cocteauja Človeški glas ter tako začeli tudi sezono na malem odru. Delo je v ta namen umetniški vodja in pri tej predstavi tudi dramaturg Marko Bratuš ponovno prevedel iz francoskega originala in izvedbo zaupal igralki Heleni Peršuh.


Foto: Peter Uhan

"Čeprav je Cocteau delo napisal pred 100 leti, ga nismo nič posodabljali. Govori namreč o večni temi, medčloveških odnosih med spoloma," je na današnji novinarski konferenci povedal Marko Bratuš.

Monodrama Človeški glas je zgodba o ženski, ki se po telefonu poslavlja od svojega moškega. Nekdanja ljubimca se še zadnjič slišita po telefonu, da bi uredila podrobnosti iz skupnega življenja ter se za vedno poslovila. Čustveno nabit telefonski pogovor razkriva zgodovino njunega odnosa. V intimni monodrami sicer močne, sodobne in samostojne ženske smo priče ključnemu trenutku njenega življenja, v katerem pred nami zasije v vsej svoji mešanici odločnosti, ranljivosti, moči in krhkosti skozi obče človeško temo zapuščenosti.

"Zgodba me pritegne zato, ker govori o človeku, ki se mora nečemu, kar mu je nadvse drago, odpovedati in to proti svoji volji. Zgodba se me je dotaknila tudi zaradi tega, ker ta telefonski klic One za seboj potegne tudi določene posledice. Govori torej o čisto vsakdanjih stvareh, ki se s samo enim klicem dokončno spreminjajo," je povedala režiserka predstave Ajda Valcl.

Helena Peršuh, ki je v letošnjem letu postala prvakinja novogoriškega gledališča, pa je povedala, da se je vloge na začetku nekoliko branila, saj doslej še ni zaigrala v monodrami. Vendar ji te izkušnje sedaj, ko je pred premiero, ni žal.

"Človek se namreč lahko osmisli tudi skozi drugega človeka, ne le skozi denar ali materialne dobrine. Hvaležna sem za to izkušnjo ženske, ki je skozi trpljenje zrasla in šla naprej v svojem življenju," je povedala igralka. One iz Človeškega glasu ni doživela kot žrtve oziroma neke odvisnice od ljubezni, pač pa kot žensko, ki se odpoveduje svoji življenjski ljubezni in ji je zato neverjetno hudo.

Premiera bo na malem odru SNG Nova Gorica zaživela v sredo ob 20. uri. Pri njenem nastanku so sodelovali tudi scenograf Matej Stupica, kostumografinja Belinda Radulović in avtorica glasbe Polona Janežič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-monodramo-cloveski-glas-zacenjajo-sezono-tudi-na-novogoriskem-malem-odru