Stokrat prekleti izdajalec svoje domovine!

Avtor: SMG

Predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, ki se ponaša z največjim številom gostovanj v tujini, bo doživela stoto ponovitev, nato svojo pot nadaljevala v Mehiko, prvič pa se bo predstavila tudi berlinskemu občinstvu.


Foto: Žiga Koritnik

V sredo, 10. oktobra, bo v zgornji dvorani Mladinskega uprizorjena stota ponovitev predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, sledil pa ji bo pogovor z igralci. Uprizoritev, ki je leta 2010 nastala v režiji Oliverja Frljića in mu utrla pot med najbolj iskane evropske režiserje, se s (črnim) humorjem loteva ljubezni in sovraštva do gledališča. Okvir za preizpraševanje meja umetniške in državljanske svobode so fragmenti zgodbe o razpadu Jugoslavije, z zabrisovanjem meje med resničnostjo in fikcijo pa gledalca postavlja v prostor nelagodja, kjer se lahko začne razmislek. Da je tema univerzalna, so potrdila uspešna gostovanja na festivalih po vsem svetu.

Naslednji ponovitvi bosta na sporedu 18. in 19. oktobra na Mednarodnem Cervantesovem festivalu v Guanajuatu, ki je s svojim letošnjim motom Prihodnost je danes odgovoril na znamenito vprašanje Ali je prihodnost že prišla?, ki si ga je že večkrat zastavilo Mladinsko. Na tem uglednem mehiškem festivalu je Mladinsko gledalce doslej navdušilo že z uprizoritvami Sen kresne noči, Preganjanje in umor Jean-Paula Marata ter Sneguljčica in sedem palčkov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/stokrat-prekleti-izdajalec-svoje-domovine