Na Slovenskem gledališkem inštitutu z virtualnimi razstavami v korak s časom (tema)

Avtor: STA, Maja Čehovin Korsika

Na Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) - Gledališkem muzeju so že pred leti začeli s pripravljanjem virtualnih razstav. Sprva so jih na ogled postavljali preko portala SiGledal, konec predlanskega leta pa so napravili nov korak in podjetju Semantika dali pobudo za razvoju programa za predstavitev e-vsebin na spletni strani Museums.si.


O poteh k »najlepši iznajdbi človeškega duha*« na Slovenskem

Višja kustosinja v SLOGI Tea Rogelj je na nedavni predstavitvi pojasnila, da so se z virtualnimi oziroma e-razstavami začeli ukvarjati po pregledni razstavi Alenka Bartl - kostumografka, ki so jo v Slovenskem gledališkem muzeju leta 2012 pripravili v sodelovanju z Narodno galerijo, kjer je bila sicer fizično na ogled. Pred projektom so pregledali približno 5000 kostumskih skic iz muzejske in zasebnih zbirk ter jih 3682 preslikali in evidentirali v programu Galis.

"Obilica preslikanega, a le delno 'izkoriščenega' gradiva ter želja, da bi podaljšali življenje razstave, da bi opus Alenke Bartl predstavili tudi tistim, ki si niso ogledali razstave, sta nas napeljala na idejo za našo prvo virtualno razstavo," je dejala. Pripravili so jo v sodelovanju z zavodom Novi Zato, ki skrbi za osrednji slovenski gledališki portal SiGledal.org.

Dodala je, da z virtualnimi razstavami ne morejo in ne želijo nadomestiti fizičnih postavitev: "Lahko pa z njimi pritegnemo obiskovalce, ki sicer ne zahajajo v muzeje in galerije, ponudimo oddaljeni pristop gibalno oviranim in krajevno oddaljenim uporabnikom, nagovorimo mlajše občinstvo, omogočamo lažji in časovno neomejen dostop raziskovalcem in imamo večjo svobodo pri razstavljanju. In vse to brez velikih finančnih vložkov."

Z Novim Zato, ki je muzeju ponudil tehnično podporo in omogočal tudi širšo dostopnost razstav, so do danes med drugim sodelovali pri e-razstavah o Festivalu Borštnikovo srečanje od leta 2011 do 2014, razstavo Dobitniki Borštnikovega prstana, ki jo sproti dopolnjujejo, Slovenski Hamleti ter O poteh k najlepši iznajdbi človeškega duha na Slovenskem, ki je nastala ob 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani.

Preko SiGledal (http://repertoar.sigledal.org/razstave) si je mogoče razstave ogledati po posameznih temah, s klikom na podobe pa obiskovalec spletne strani izve več o predmetu zanimanja. Na inštitutu si prizadevajo, da so vsebine dostopne tudi v angleškem jeziku, saj razstave korakoma postajajo del svetovne spletne zbirke Europeana.

Od predlani s podjetjem Semantika razvijajo okolje za predstavljanje virtualnih vsebin

Na inštitutu sicer gradivo dokumentirajo v že omenjenem programu Galis, ki so ga razvili v podjetju Semantika, vendar pa iz njega ne morejo "pretakati" podatkov v digitalne razstave portala SiGledal. Z Novim Zato bodo sicer še naprej sodelovali, a so se konec leta 2016 odločili za nov korak pri e-razstavah, pri katerih je bolj poudarek na muzejski dejavnosti. Podjetje Semantika je razvilo program za e-razstave in z njimi so že konec leta 2016 poskusno zasnovali e-razstavo Josip Primožič-Tošo, scenograf, decembra lani pa bolj kompleksno virtualno postavitev ob 150-letnici rojstva Frana Milčinskega, ki je na ogled preko portala Museums.si.

Tea Rogelj je opomnila, da razstave v tem novem programu še razvijajo, zato morda preko strani http://museums.si/sl-si/Domov/E-razstave niso vse dostopne v popolni obliki. So pa uspeli do danes postaviti devet virtualnih razstav, med zadnjimi so Portreti Mihe Maleša. Vse so dostopne v slovenščini in angleščini, je pa kustosinja opomnila, da pri angleških prevodih vendarle pretehtajo, v kolikšni meri je celotna vsebina zanimiva za tuje obiskovalce portala. Te e-razstave si je mogoče ogledati kot diaprojekcije ali pa preko posameznih podob, dopolnjenih z informacijami.

Na vprašanje, kako nameravajo graditi koncept razstav v prihodnje, je Tea Rogelj povedala, da se bodo o novih e-razstavah odločali na podlagi želje po podaljšanju življenja določene fizične postavitve, ki jo bodo pripravili na inštitutu, ob določenih obletnicah ali pa na podlagi morebitnih večjih donacij oziroma sproti pridobljenega gradiva, torej vsebin, ki so zanimive za širšo javnost in raziskovalce. Razstave ponujajo širok, a kuriran vpogled v izbrano temo virtualne postavitve. Med drugim so vanje vključene skice, fotografije, plakati, pisma, rokopisi in avdio posnetki.

Po besedah direktorice SLOGI Mojce Jan Zoran se jim zdi, da so s Semantiko stopili korak naprej k razvoju nekega splošnega okolja, ki bo uporabno za predstavljanje virtualnih vsebin v zaključenih celotah in ga bodo lahko uporabljali tudi drugi muzeji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-slovenskem-gledaliskem-institutu-z-virtualnimi-razstavami-v-korak-s-casom-tema