Na odru SNG Nova Gorica tokrat plesna predstava Labirint

Avtor: STA

Plesna predstava Labirint, ki bo na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica zaživela v soboto 6. oktobra ob 20. uri, prinaša antično ozračje. Plesna uprizoritev se poglablja v simbol labirinta, ki je kot življenjska pot poln ovir in odločitev. Tako kot ljudje iščejo izhod iz labirinta, tako v predstavi iščejo gib, ki prikazuje emocije.


Foto: Urška Boljkovac

Minotavri v labirintih sicer ne obstajajo. Obstajajo pa "naše vsakdanje pošasti, s katerimi se vsakodnevno soočamo in s katerimi se moramo vsakodnevno boriti", je zgodbo tokratne plesne predstave na novinarski konferenci predstavil koreograf Michal Rynia in nadaljeval: "Vsakič, ko že mislimo, da smo našli izhod, se pred nas postavijo nove ovire. Tako smo ujeti med srhljive stene in ne vidimo izhoda."

Skupaj s soprogo Nastjo Bremec Rynia in tremi plesalci - Johnom O'Gara, Riccardom Pastorejem in Tamasom Tuza - bo zgodbo pripovedoval na premieri in dveh ponovitvah, želijo pa si gostovanj tudi na drugih slovenskih in tujih odrih.

Plesalce v predstavi sta avtorja in koreografa, zakonca Rynia izbrala na junijski avdiciji. Nanjo se je sicer prijavilo 150 plesalcev iz vsega sveta, na avdicijo pa sta povabila le nekaj izbranih. Tako sta se za sodelovanje v tokratni predstavi dogovorila s tremi mladimi, vendar tehnično dovršenimi in izkušenimi plesalci iz Walsa, Italije in Madžarske.

Z Madžarom Tamasom Tuzo, ki sicer živi in dela v Sloveniji, sodelujeta tokrat že drugič, prvič v plesni predstavi Zarota tišine. Ostala dva plesalca pa bosta prvič stala na slovenskih odrih.

Avtor glasbe tudi tokratne predstave je Diaphane iz Francije, ki tokrat z Nastjo in Michalom sodeluje že tretjič. Pisano mednarodno zasedbo zaokroža še avtor videa Goran Balaban, ki prihaja iz Sarajeva.

Predstavo sta Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, združena v Umetniško društvo M&N dance company, v sodelovanju s SNG Nova Gorica in podpori ministrstva za kulturo.

Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia bosta konec meseca s predstavo Ona gostovala v Rotterdamu. Prihodnje leto, ko bosta praznovala deseto obletnico skupnega plesnega ustvarjanja, pa pripravljata poleg nove predstave tudi nekakšen pregled svojega umetniškega ustvarjanja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-odru-sng-nova-gorica-tokrat-plesna-predstava-labirint