Predstava zavoda Sploh in Vie Negative Sorry v Varšavi

Avtor: STA

Predstava Sorry, ki je nastala v produkciji zavoda Sploh in Vie Negative ter koprodukciji festival Body/Mind v Varšavi še danes, 5. oktobra 2018, gostuje v poljski prestolnici. Predstavo je navdihnila knjiga Parazit francoskega filozofa Michela Serresa in njegova teza, da je parazitizem edino možno naravno razmerje.


Foto: Pixabay

Predstava je nastala po zamisli Anite Wach, ki zasnovo in razvoj performansa podpisuje skupaj z Grego Zorcem, uprizoritveni koncept in umetniško vodstvo podpisuje Bojan Jablanovec, zvok ima na skrbi Andrej Fon.

Kot so zapisali ustvarjalci, Anita Wach in Zorc grizeta, grabita, objemata, sesata drug drugega. Parazitirata in se opravičujeta. Neločljivo soobstajata. V razmerju vzajemne soodvisnosti vsak njun gib postaja člen neskončne verige namenov in reakcij.

V času poveličevanja brutalne moči, v času posojil, dolgov, prevar, podrejenosti, manipulacij in medsebojne odvisnosti, je parazita zelo težko prepoznati. Drug v drugega uperjamo prst, obtožujemo se z zažiralci in krvosesi, se branimo pred temi očitki in ogorčeno zagovarjamo svojo nedotakljivost. Nihče noče biti parazit, to nizkotno in zavržno bitje evolucije, ta cinična pomota narave.

Kaj pa, če razmerje temelji zgolj na enosmernem odnosu dajanja in jemanja - in nič drugega? Je parazitizem resnično edini temelj in celo pogoj za kakršnokoli razmerje? Serres trdi, da je parazitizem temeljno "dejstvo" obstoja vsakega živega bitja.

Parazitski odnos je oblika neločljivega in nedemokratičnega sožitja, razmerje vzajemne soodvisnosti, v katerem vsaka poteza postane člen neskončne verige namenov in reakcij. Parazit je strategija preživetja. Parazit zavrača nasilje. Dokler gostitelj ostaja pri življenju, dokler se lahko hrani z njegovim življenjem, parazit živi v harmoniji z njim, so še zapisali.

Predstava Sorry je bila na festivalu Body/Mind izvedena že v četrtek, v Ljubljani bo na sporedu 19. oktobra v Španskih borcih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-zavoda-sploh-in-vie-negative-sorry-v-varsavi