Modra noč gledališč 2018

Avtor: Slovensko stalno gledališče

S 50. izvedbo regate Barcolana se vrača tudi Modra noč gledališč, že tradicionalna, četrta gledališka štafeta, ki se bo v nedeljo, 7. oktobra od 17. ure dalje dotaknila petih, osrednjih tržaških gledališč z vrsto dogodkov na temo morja. Začetek bo v gledališču Dei Fabbri s predstavo gledališča La Contrada, nadaljevali pa bodo v zaporedju Slovensko stalno gledališče, Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine, nazadnje Operno gledališče Giuseppe Verdi in Gledališče Miela. Modra noč je nastala s podporo Občine Trst in z dragocenim sodelovanjem podjetja Trieste Trasporti, ki bo zagotovilo avtobusno povezavo za maratonski ogled vseh prireditev.


Modra noč gledališč 2018

Modra noč se bo kot rečeno pričela v gledališču Dei Fabbri ob 17.uri, kjer bo na sporedu ponudba gledališča La Contrada z naslovom Fabri in blu - Happening blu mare Daniele Gattorno. Občinstvo bo virtualno skočilo v modro morje s sugestivno glasbo Lucia Cosentina in njegovimi tibetanskimi in Hang zvonovi ter s pomočjo lučnega oblikovanja Bruna Guastinija.

Daniela Gattorno in Massimo Serli bosta podala potpuri besedil na temo morja iz opusov Stefana Bennija, Alessandra Baricca, Emily Dickinson, Errija De Luce, Umberta Sabe, Virginie Woolf in Fabia Gede. Gledališče premore 100 sedežev.

Ob 18.30 se bo dogajanje selilo v Slovensko stalno gledališče, kjer bo na sporedu Sanjsko križarjenje - La croiera dei sogni - The cruise of your dream z igralci SSG, harmonikarjem Aleksandrom Ipavcem in videooblikovalcem Samuelom Montaltom, po zamisli Danijela Malalana, ki je o tej prireditvi napisal: Iz take smo snovi kot sanje, pravi Prospero v Shakespearovem Viharju, Življenje je sen pa je naslov Calderonove drame, kjer pride v ospredje minljivost vsega. Življenje je tudi potovanje za katerega ne vemo, kako se bo končalo. Potovanje, ki ga vodi puščica življenja, enosmerna pot, ki nas pelje naprej. Vkrcali vas bomo v sanjski svet luksuznih križark, cezoceank, ki so nekaterim bile oder za razkazovanje bogastva, drugim upanje v boljšo prihodnost. Tudi danes ni kaj dosti drugače: še vedno nam zastane dih, ko vidimo kakšno od teh plavajočih mest na vodi zasidrano v pristanišču, tudi v domačem Trstu in že se prepustimo mislim o sanjskem križarjenju, ki postane realnost. Nekomu drugemu pa je lahko barka za na odpad edini možni izhod iz življenjske bede. Sanje torej, ki postanejo resničnost, kjer pa ne vemo, v katero smer se bo obrnila puščica življenja.

Ob 20.00 bo na vrsti Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine s prireditvijo Nel mare di Trieste (V tržaškem morju). Igralci gledališča  bodo pospremili gledalce na dvojno pot, v smer sinjine gledališča Rossetti in modrine tržaškega morja. Mestna kopališča so simbol simbioze Tržačanov z Jadranskim morjem: o njih bodo pripovedovale besede znamenitih pisateljev, ki so zbrane v knjigi I mari di Trieste (Tržaška morja) Federice Manzon (založba Bompiani). Andrea Germani in Romina Colabasso v živo, Ester Galazzi, Riccardo Maranzana, Maria Grazia Plos v posnetkih, z ozadjem fotografij občinskih arhivov, se bodo sprehajali po gledališču in prebirali besede Maura Covacicha o barkovljanskem borovju, Gilla Dorflesa o srečanjih v kopališču Bagno Savoia, spomine Claudia Magris na Sesljan, Devin in kopališče Ausonia, Borisa Pahorja o portiču Cedas, nazadnje Pina Rovereda o znamenitem “Pedocinu”.

Ob 21.30 bo čas za odkrivanje opernega gledališča Verdi v prireditvi Il Verdi rivaleto Narrazione sul Teatro e l’opera (RAZKRIVANJE VERDIJA. Pripoved o gledališču in operi). Intendant Stefano Pace bo pripovedoval o veličastni zgodovini enega od simbolov mesta, s pomočjo fotografij, anekdot in spominov. Srečanje bo način za spoznavanje vsakdanjega življenja in dela v opernem gledališču, kjer se kretajo znameniti umetniki in obrtniki, se prepletajo pisanje in zvok, ustvarjalnost in tehnične sposobnosti.

Štafeta se bo kot običajno zaključila v gledališču Miela, kjer bodo ob 22.30 na sporedu variacije Sottocoperta la capra campa z ekipo Pupkin Kabaretta. Laura Bussani, Stefano Dongetti, Alessandro Mizzi, pianist Riccardo Morpurgo in harmonikar Stefano Bembi bodo protagonisti glasbenega kabareta tistih, ki pravzaprav ne poznajo ravno najbolje morski svet in skrivnosti jadranja. Zato je oder najbolj varna izbira ...

Podjetje Trieste Trasporti bo poskrbelo za brezplačen prevoz obiskovalcev Modre noči. Prvi avtobus bo štartal na trgu Venezia takoj po predstavi v gledališču Dei Fabbri. Po predstavi v Slovenskem stalnem gledališču pa bo avtobus na voljo na trgu Perugino. Po predstavi v gledališču Rossetti bo avtobus pričakal publiko v ulici Giulia.

Vstopnice so že v predprodaji pri blagajnah sodelujočih gledališč. Posamezna vstopnica stane 3 evre. Kdor bo obiskal vse štiri predstave gledališč La Contrada, SSG, Rossetti in Miela pa bo odštel le 2 evra za vsako. Organizatorji priporočajo nakup v predprodaji, v izogib vrstam na dan prireditve.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/modra-noc-gledalisc-2018