Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa po knjižni uspešnici zdaj v mariborski Drami

Avtor: STA

Knjižna uspešnica Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa Marka Haddona bo v soboto, 6. oktobra 2018, doživela premiero na mariborskem gledališkem odru. "Detektivka, kjer ni prostora za laži," po besedah režiserke Mateje Kokol ne govori toliko o avtizmu glavnega junaka, ki ga igra Matevž Biber, kot "govori o stvareh, ki jih prav zdaj v tem prostoru potrebujemo".


Foto: Damjan Švarc

Glavni junak knjige iz leta 2003, namenjene tako mladini kot odraslim, je 15-letni Christopher Boone, ki je avtist. Z raziskovanjem primera mrtvega psa na sosedovem dvorišču se mu prek različnih razkritij odpirajo popolnoma neznani svetovi, sam pa je na sledi za storilcem prisiljen početi vse mogoče.

Avtor knjige Haddon pravi, da ne govori o določenem sindromu, pač pa o drugačnosti, o tem, kaj pomeni biti outsider. To izpostavljajo tudi ustvarjalci gledališke predstave v Drami Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, nastale po dramatizaciji angleškega dramatika Simona Stephensa.

"V uprizoritvenem smislu sem se ukvarjala predvsem s tem, kako na oder ujeti senzibilen svet fanta, ki ga begata poplava informacij in nejasnost človeške metaforične komunikacije. Predstava je sicer namenjena mladim, a ima obenem še en jasen cilj - približati mlajšo generacijo starejšim," je povedala režiserka, ki je v SNG Maribor ustvarila že dve uspešni uprizoritvi Razlogi za srečo Neila LaButa ter Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja.

V tokratni predstavi tečeta dve intimni vzporedni zgodbi - zgodba detektivke in zgodba razpadajoče družine. "Uprizoritev odpira teme o sprejemanju resnice, drznosti, poguma, laži in dojemanju resničnosti v družbi in družini. Skozi Christopherjev pogled specifično zaznavamo podrobnosti življenja, ki jih sicer zaradi etike, morale, površinskosti ali površnosti nočemo ali ne moremo zaznati. Gre za neposredno zgodbo o drznosti, kjer ni prostora za laži in kjer je resnica ultimativni pogoj zaupanja," je še povedala Mateja Kokol.

Knjiga je prvoosebna pripoved, ki je v gledališki jezik pretvorjena v obliki dnevnika. Na odru spremljamo dogajanje, kot se to dogaja v Christopherjevi glavi. "Govori o spojitvi različnih svetov," je dodala dramaturginja Maja Borin in citirala besede avtorja knjige, da imajo posamezne lastnosti, kakršne ima Christopher, tudi drugi ljudje. "Ta knjiga toliko kot o Christopherju govori tudi o nas," je zapisal.

Glavni igralec Matevž Biber, ki Christopherja opisuje kot leksikon na dveh nogah, je prepričan, da bo predstava pustila pečat pri občinstvu, ker "govori o duhu časa, v katerem živimo". "Vsi smo eno, a to pozabljamo," je dodal.

"Skozi Christopherjeve oči odkrivamo, kaj se dogaja okoli njega. Najbolj me je fascinirala ta resnica, ki se je razgalila skozi te male-velike vsakodnevne bolečine, ko stvari potlačimo, ko se trudimo preživeti," je dodal Nejc Ropret, ki igra Christopherjevega očeta.

Igrajo še Maša Žilavec, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Irena Varga in Bojan Maroševič. Scenografinja je Petra Veber, kostumografinja Iris Kovačič, lektor Janez Bostič, oblikovanje zvoka in giba pa delo sz3.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/skrivnostni-primer-ali-kdo-je-umoril-psa-po-knjizni-uspesnici-zdaj-v-mariborski-drami