Celjsko gledališče s premiero kosovirjev Svetlane Makarovič

Avtor: STA

V SLG Celje bo v petek, 5. oktobra 2018, premiera otroške predstave Kosovirja na leteči žlici, ki je nastala izpod peresa priznane slovenske pisateljice Svetlane Makarovič. Predstavo je za celjski oder zrežiral Matjaž Latin, za dramaturgijo je poskrbela Alja Predan, v njej pa bodo nastopili Damjan M. Trbovc, Tanja Potočnik, Tarek Rashid, Mario Šelih in David Čeh.


SLG Celje/Foto: Uroš Hočevar

Kot je povedala upravnica celjskega gledališča Tina Kosi, njihova gledališka hiša slovi po tradiciji dobro uprizarjanih iger za najmlajše, pri tem pa se vselej trudijo iskati besedila, ki so zanimiva in znana.

"Svetlana Makarovič je gotovo ena najpomembnejših avtoric za otroke in mladino v Sloveniji. Pred leti smo pri nas delali njeno predstavo Pekarna Mišmaš, ekipa Matjaža Latina, ki je prav tako že nekaj predstav ustvarila pri nas, pa je prav tako lahko garant za uspeh in dolgo življenje tudi te predstave, ki ji ne manjka glasbe, videoprojekcij in dobre koreografije," je povedala Tina Kosi.

Kosovirji so se rodili leta 1975, nastopajo pa v treh knjigah. Radovedna kosovirinja Glili si nekega dne želi odpotovati proti severojugovzhodu, kjer bi rada v živo spoznala čudna bitja, ki hodijo po dveh nogah, njihovim mladičem se vidijo popki, pravijo pa si ljudje in živijo v Človekariji.

S seboj povabi tudi prijatelja Glala, popotne dogodivščine pa razposajena kosovirčka vodijo čez krokodiljo deželo preko Sovirije, kjer srečata Sovo, nato še Goske, Vohljačka, Cepetalo, Deževno teto in druge, a se po razočaranem soočenju s človekarji vesela vrneta domov v Kosovirijo.

Dramaturginja Alja Predan je spomnila, da so kosovirji doslej doživeli le lutkovno scensko izvedbo. Ustvarjalci so se pri tokratni igrani predstavi odločili, da združijo vse tri avtoričine verzije v eno predstavo. "Izbrali smo najbolj atraktivne postaje. Kosovirja sta namreč zelo radovedni bitji in ju predvsem zanima človeški svet. Ko ta bitja po dolgih in mukotrpnih poteh končno najdeta, se razočarana takoj vrneta domov," je dejala dramaturginja.

Za režiserja Latina, ki je v Celju delal že dve predstavi, je bil nov izziv vseeno nekaj posebnega, saj se je prvič lotil besedila legendarne Svetlane Makarovič, ob tem pa gre za literaturo njegovega otroštva.

Kot je dejal, ga je knjiga navdušila že ob takratnem prebiranju, zato ga je zelo zanimalo, kako bo v zrelih letih znova doživljal to delo. Vračanje v preteklost je bilo zanimivo, a so se mu ob ponovnem prebiranju odpirale neke povsem nove predstave. Verjame, da bo predstava dinamična in raznolika, ter da jim je uspelo ujeti tudi specifičen humor, po katerem je znana Svetlana Makarovič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/celjsko-gledalisce-s-premiero-kosovirjev-svetlane-makarovic