APT z biografsko-filozofsko dramo Kons:o:vel na Mljetu

Avtor: STA

Anton Podbevšek Teater (APT) iz Novega mesta bo na Malem mostu v hrvaškem nacionalnem parku na otoku Mljet drevi uprizoril biografsko-filozofsko dramo Janeza Vrečka Kons:o:vel v režiji Matjaža Bergerja. APT sicer v mljetskem nacionalnem parku s kakšno od svojih uprizoritev gostuje tretje leto zapored.


Foto: Barbara Čeferin

V APT so zapisali, da bodo dramo o pesniku konstruktivistu Srečku Kosovelu po novomeški aprilski premieri in še nekaterih uprizoritvah izvedli "dobesedno na vodi, na meji med mljetskim Malim in Velikim jezerom".

"Magičen kontekst borovega gozda, morja in burje, z močno aluzijo na Kosovelove toponime, bo učinkoval in ustvarjal svojevrstne dimenzije in nove prvine uprizoritve," so pristavili.

Režiser Matjaž Berger je ob novomeški premieri povedal, da se predstava naslanja na odnos med Kosovelovim priimkom in med tako imenovanimi konsi kot sintezo pesniškega prizadevanja oziroma njegovim "zelo specifičnim žanrom", ki ga je izumil ob koncu svojega kratkega življenja.

Predstava sledi tolmačenju literarnega zgodovinarja in teoretika Janeza Vrečka, ki je Kosovelovo zbirko Integrali iz leta 1967 "razmejil po iniciaciji na konse in integrale".

V predstavi Kons:o:vel po Bergerjevih besedah postane "popolnoma jasno, da so konsi poseben žanr, ki ima posebno metodologijo branja in posebno zahtevnost glede interpretiranja v perfomativnem smislu".

"Predstava se tudi ne ukvarja z zgodovino konstruktivizma, ampak s tem, kako je ta lahko način življenja, ki samemu bivanju prinaša popolnoma višje bistvo in nek popolnoma višji red, ki je na določen način vedno povezan s vesoljem," je še povedal Berger.

Predstava je nastala v koprodukciji APT in Studia humanitatis ter s sodelovanjem ljubljanskega Cankarjevega doma. Do zdaj so jo uprizorili v novomeškem matičnem gledališču, v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki in v kamnolomu Kopriva na Krasu.

APT bo s predstavo o Kosovelu letos gostoval še v Cankarjevem domu in v okviru 53. Borštnikovega srečanja v SNG Maribor.

Pesnik, kritik in publicist Srečko Kosovel se je leta 1904 rodil v Sežani in leta 1926 umrl v Tomaju. Njegovo ustvarjalno obdobje je bilo zelo kratko, a izjemno plodovito. Kosovelovo ustvarjanje se razteza na področja tradicionalne in avantgardne lirike, impresionizma, ekspresionizma, futurizma, zenitizma in konstruktivizma.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/apt-z-biografsko-filozofsko-dramo-kons-o-vel-na-mljetu