Nova sezona KUL abonmaja

Avtor: Lutkovno gledališče Ljubljana

Začenja se osma sezona KUL abonmaja. Ljubljanski kulturni abonma, ki je namenjen mladim med 15. in 25. letom. Združuje produkcije različnih ljubljanskih javnih kulturnih zavodov in zajema različne veje umetnosti: gledališče, film, glasbo in vizualne umetnosti. Vključuje 11 prireditev (tri predstave, dva filma, dva koncerta in štiri razstave) za skupno ceno 25 evrov.


Foto: Pixabay

V Kinu Šiška se 25. oktobra 2018 s koncertom Nipplepeople in Bojane Vunturišević pričenja osma edicija KUL abonmaja (KUL = kultura, umetnost, Ljubljana), ljubljanskega kulturnega abonmaja za mlade med 15. in 25. letom. Osrednja vizija abonmaja, v sklopu katerega je združilo moči devet ljubljanskih javnih zavodov, je mladim ponuditi raznoliko, kvalitetno in dostopno kulturno ponudbo. Pri skupni ceni 25 evrov imajo tako abonenti možnost ogleda 11 prireditev (tri predstave, dva filma, dva koncerta in štiri razstave) za malo manj kot dva evra. Nekateri producenti mladim ponujajo tudi spremljevalne dogodke, kot sta vodenje po razstavi in kreativna delavnica.

Program nadaljujejo novembra z razstavo Ivan Cankar, ki jo ob stoletnici pisateljeve smrti organizira Mestni muzej Ljubljana. Na njej bodo imeli abonenti možnost podrobneje spoznati Cankarjeva posamezna obdobja ter svet okrog njega, ki je močno vplival nanj in na njegov opus. Prva predstava sezone se bo odvila v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer si bodo abonenti ogledali pretkan preplet družbene satire in trilerja - odrsko delo Gloria, ki jo režira priznani slovenski igralec Branko Šturbej. Uverturo v praznične dni bo uvedel pester izbor animiranih filmov pod okriljem festivala Animateka, ki se bo decembra v Kinodvor in druge kotičke Ljubljane vrnil že 15. sezono zapored. Leto 2018 bomo zaključili s koncertom Vokalni 4 v Slovenski filharmoniji. V praznike nas bo vpeljal slogovno pester in prijetno kontrasten spored, ki sega od motetov hrvaškega renesančnega skladatelja Julija Skjavetića in Bacha prek a cappella del Straussa in Rahmaninova do impresionistične skladbe brez besedila Mesečina Blagoja Berse ter sodobnih mojstrovin.

Mednarodni grafični likovni center v KUL abonmaju sodeluje z dinamično in barvito razstavo Nenavadni red stvari, ki je delo priznane francoske slikarke in oblikovalke ter ustanovne članice kultnega italijanskega oblikovalskega kolektiva Memphis Group Nathalie Du Pasquier. Program nadaljujemo z zgovorno razstavo iraških avtorjev, ki s svojim delom Na moje oči: Zgodbe Iraka rušijo stereotipe in predstavljajo svojo domovino v popolnoma drugi luči. V februarju jo bo gostila Galerija Jakopič. Lutkovno gledališče Ljubljana, koordinator KUL abonmaja, se bo to sezono predstavilo z lutkovnim baletom Posvetitev pomladi v režiji Matjaža Farič. Delo izpod rok ruskega skladatelja Igorja Stravinskega je tako v koreografskem kot v glasbenem smislu, zaradi svoje nekonvencionalnosti eno izmed najbolj vplivnih del 20. stoletja. Marca se v Kinodvoru ponovno seli mednarodni filmski festival Kinotrip, ki bo občinstvu predstavil raznolike filmske predstave po izboru mladih. Zadnja predstava sezone bo v Slovenskem mladinskem gledališču Avtorski projekt: 6, satirično delo, ki jasno udari po novodobnih predsodkih in socialni družbi, ki to ni. Sezono zaključujemo z vodenim ogledom razstave Južna ozvezdja: Poetika neuvrščenih in delavnico v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Vpis KUL abonmaja poteka do 15. oktobra na blagajnah Lutkovnega gledališča Ljubljana, Krekov trg 2 (vsak dan med 9. in 19. uro, ob sobotah med 9. in 13. uro ter uro pred predstavo) in na blagajni Kinodvora, Kolodvorska 13 (blagajna se odpre vsak dan uro pred prvo predstavo in je odprta do pričetka zadnje predstave).

Več informacij o programu najdete na www.kulabonma.com.

Producenti KUL abonmaja: Slovenska filharmonija, Mestno gledališče ljubljansko, Slovensko mladinsko gledališče, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Mednarodni grafični likovni center, Kinodvor, Kino Šiška, Moderna galerija in Lutkovno gledališče Ljubljana

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-kul-abonmaja