Pohlepni Mercadet za začetek nove sezone MGL

Avtor: STA

Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL), kjer bodo letos vzgajali srce, bo novo sezono na velikem odru nocoj, 29. septembra 2018, odprla premiera predstave Mercadet ali Poslovni človek. Režijo je prevzel Janez Pipan, tudi avtor priredbe izvirnega besedila Honoreja de Balzaca. Kot pravi, gre za komedijo o kapitalizmu, o ljudeh, obsedenih z denarjem.


Foto: Peter Giodani

Mercadet je Balzacova najuspešnejša igra in velikopotezno zastavljena komedija iz leta 1848, prvič uprizorjena tri leta kasneje. Podaja kruto resnično podobo sveta, v katerem je vse podrejeno enemu samemu cilju: kako se z vsemi sredstvi prikopati do (še več) denarja.

Janez Pipan, ki je komedijo priredil po besedilu v prevodu Primoža Viteza, je na nedavni predstavitvi povedal, da je dogajanje predstave postavljeno v sedanji čas, v središču pa je naslovni junak Mercadet, "nedvomno eden od velikih likov svetovne komediografije", ki je ne le motor dogajanja, ampak tudi njegov kreator. Denar ga obseda do same biti, zato je to po Pipanovih besedah komedija o ljudeh, obsedenih z denarjem oz. kapitalizmu.

A predstava kapitalizma ne kritizira, je opozoril režiser, saj Balzac da kapitalizmu le priložnost, da spregovori "brez cenzure, zavor, neposredno, vulgarno, filozofsko in politično do konca nekorektno".

V predstavi se soočita dve vrsti ljudi: tisti, ki živijo od realnega premoženja in taki, kot je naslovni junak, ki se sprehajajo po robu in ves čas sklepajo tvegane posle v želji po dobičku. Bolj ko se zdi položaj brezizhoden, tem bolj je Mercadet domiseln, drzen in prekanjen. S spretnimi besedami in lažnimi obljubami si pri nič manj pohlepnih upnikih, ki pridejo terjat svoj denar, izprosi odlog in iz njih izvabi še dodatna posojila. Celo svojo hčer bi bil pripravljen omožiti z bogatašem, da bi se rešil finančnih zadreg.

V naslovni vlogi igra Uroš Smolej, nastopajo tudi Tanja Ribič, Lucija Harum (AGRFT), Urban Kuntarič k. g., Jure Henigman, Matej Zemljič k. g., Ajda Smrekar, Jožef Ropoša, Lotos Vincenc Šparovec, Boris Kerč, Gaber K. Trseglav, Jaka Lah, Bernarda Oman in Nataša Tič Ralijan.

Za likovno podobo so poskrbeli scenografka Sanja Jurca Avci, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. Glasbo je prispeval skladatelj Aldo Kumar, koreografka je bila Jana Menger, za jezik je skrbela lektorica Barbara Rogelj. Pri nastajanju uprizoritve sta sodelovala tudi asistent režiserja Luka Marcen in študijsko asistent scenografke Tomaž Budkovič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pohlepni-mercadet-za-zacetek-nove-sezone-mgl