Linhartovo srečanje bo letos v Postojno pripeljalo devet gledaliških predstav

Avtor: STA

V Postojni se danes začenja 57. Linhartovo srečanje, na katerem bo predstavljen izbor najboljših ljubiteljskih gledaliških predstav, nastalih v letih 2017 in 2018. V tekmovalni program je uvrščenih sedem predstav, še dve sta v spremljevalnem programu. Srečanje se bo sklenilo v soboto s podelitvijo nagrad matiček.


Foto: Freeimages

Za nastop na zaključnem srečanju v Postojni se je letos potegovalo kar 142 predstav, od katerih se jih je 24 uvrstilo na deset regijskih srečanj. Med njimi je državni selektor Damjan Trbovc izbral sedem tekmovalnih predstav, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

V Postojni se bodo predstavile gledališke skupine KD Loški oder Škofja Loka s predstavo Goli pianist ali mala nočna muzika Matjaža Zupančiča, Teater JJ, KD Janez Jalen, Notranje Gorice s predstavo Prevare Jere Ivanc, KUD Franc Kotar Trzin s predstavo Alica Lewisa Carolla, KUD Fofite iz Medvod s predstavo Kos Davida Harrowerja, Šentjakobsko gledališče Ljubljana in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice s predstavo Petelinji zajtrk Franca Ferija Lainščka, Društvo Mali Petelin, Mali Kamen s predstavo Skiner Roka Sande ter Koroški deželni teater iz Slovenj Gradca s predstavo Norci Maje Gal Štromar.

Spremljevalni program bo ponudil avtorski projekt Šest oseb išče Shakespeara Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica in Mestne občine Nova Gorica, ki je zmagovalna predstava Festivala Vizije 2018, in Brechtovo Malomeščansko svatbo Pozorišta Stevan Sremac iz srbske Crvenke, ki je gostujoča predstava, zmagovalka festivalov Trebinje 2017 (BiH) in Repassage Fest Ub 2017 (Srbija).

Pred začetkom festivala je selektor Damjan Trbovc povedal, da pregled letošnjega programa spet dokazuje, da je nekaj skupin, ki tvorijo vrh ljubiteljske gledališke umetnosti. Te se skoraj redno uvrščajo na Linhartovo srečanje. Odlično delo teh skupin v zadnjih sezonah pa je edini razlog za presežke, saj bi lahko sedem predstav, ki bodo na ogled v tekmovalnem delu festivala, tvorilo izvrsten abonma, ki bi "ga s ponosom priporočil vsakomur".

Festival se bo z gostujočo predstavo Šest oseb išče Shakespeara začel dopoldan, popoldan pa bo na vrsti že prva predstava iz tekmovalnega programa. Ob 20. uri bo svečano odprtje festivala s podelitvijo Linhartovih plaket za leto 2017.

Linhartovo plaketo bosta prejela Lili Bačer Kermavner in Srečko Kermavner iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Linhartovi listini pa Mihael Starbek iz KD Jožef Virk in Ludvik Kaluža iz Loškega odra Škofja Loka.

Organizator srečanja je JSKD, ki prireditev pripravlja v sodelovanju z občino Postojna, predstave pa bodo odigrane v Kulturnem domu Postojna. Ogled vseh predstav je brezplačen.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/linhartovo-srecanje-bo-letos-v-postojno-pripeljalo-devet-gledaliskih-predstav