V Divjakovi predstavi o hlapcu Jerneju spregovorijo izkoriščani delavci

Avtor: STA

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj premiero doživela gledališka predstava Hlapec Jernej in njegova pravica v priredbi in režiji Žige Divjaka. Divjak zgodbo socialne povesti Ivana Cankarja iz leta 1907 o spopadu med pravico lastnine in pravico dela vzporeja z današnjim časom, saj besedo da izkoriščanim in izčrpanim prekarnim delavcem.


Foto: Jošt Franko

Predstava je nastala na podlagi razstave Ivan Cankar...in njegova pravica, ki so jo v prvem preddverju CD odprli na začetku leta in z njo uvedli festival Cankar o Cankarju, s katerim CD obeležuje 100-letnico smrti velikega literata.

Žiga Divjak (1992) pripada generaciji, obsojeni na prekarno delo. Pri raziskovanju in prirejanju Cankarjevega dela Hlapec Jernej in njegova pravica je ugotovil, da ta počasi in vztrajno postaja neopažen poslovni model, da razmerje gospodar-hlapec še zdaleč ni preseženo.

V predstavo vpleta resnične zgodbe izkoriščanih delavcev in delavk. "Izkoriščanja in človeka komaj še vredno življenje nam ni treba iskati v oddaljenih deželah, dovolj je, da se ozremo po naših ulicah. Najeti izvajalci pristaniških storitev v Luki Koper, čistilke na šolah, gradbeni delavci na naših promenadah, vozniki avtobusov na naših izletih, mladi arhitekti v elitnih birojih ...," je zapisano na spletni strani CD.

Ena od protagonistk v predstavi pravi: "In je blo preveč in se mi je vretence sesedlo. Mam odločbo, da sem zaradi dela postala invalid. Lahko še delam, sam z omejitvami. Ampak me je odpustil. Na moje mesto že uvaja novo. Jaz pa naj kaj? 20 let sem delala za njega, za vse sama, zdej pa nej kaj, crknem na cesti?"

Po 40 letih garanja na cesti pristane tudi hlapec Jernej. Prepričan, da sadovi dela pripadajo tistemu, ki je delo opravil, odide po svetu v iskanju svoje pravice.

V predstavi, ki je nastala v produkciji CD in Akademije za gledališče, radio, film, televizijo v Ljubljani ter v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, nastopajo Minca Lorenci, Gregor Zorc in Iztok Drabik Jug. Glasbo je napisal Damir Avdić, kostumografijo podpisuje Slavica Janoušević, scenografijo Tina Mohorović, svetlobo oblikuje David Orešič.

Ponovitvi sta na sporedu 15. oktobra in 26. januarja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-divjakovi-predstavi-o-hlapcu-jerneju-spregovorijo-izkoriscani-delavci