Premiera plesne predstave Modro črnilo Enye Belak Gupta

Avtor: Flota

V sredo, 26. septembra 2018, bo v Plesnem Teatru Ljubljana premierno uprizorjena plesna predstava Modro črnilo, pod katero se podpisuje koreografinja in režiserka Enya Belak Gupta.


Foto: Aadhar Gupta

V predstavi avtorica s plesalcema in soustvarjalcema Jerco Rožnik Novak in Gáborom Ivanov raziskuje, na kakšen način birokratski zapleti krojijo človekovo trenutnost in v kakšna stanja je posameznik postavljen. Predstava je nastala v produkciji zavoda Flota Ljubljana v koprodukciji s Floto, zavodom, Murska Sobota in Plesnim Teatrom Ljubljana. Ponovitvi bosta na sporedu 27. in 28. 9. 2018 ob 20. uri v Plesnem Teatru Ljubljana.

Predstava Modro Črnilo je duet Jerce Rožnik Novak in Gábora Ivanov, ki skozi plesno govorico raziskuje kako sistemski mehanizmi krojijo naše življenje. Delo Modro črnilo odpira vprašanja meja in absurdnosti birkoracije, ki oklesti človeka v medprostor čakanja. Zamisli za gib izhajajo iz konkretnih situacij in občutkov. Vprašanja naslavlja na zelo fizičen, plesni in gibalni način. Raziskuje stanja in občutija ne-vednosti, obupa, zaupanja, ne-vrednosti, strahu, osamljenosti, krhkosti in moči. Na konkretni ravni se delo loteva teme meja, tako prostorskih kot fizičnih, in osebnih meja. Osredotoča se na birokratske zaplete, ki krojijo človekovo trenutnost in ponuja vpogled v skupek stanj s katerimi je soočen posameznik.

Enya Belak Gupta je filmska ustvarjalka in koreografinja, ki živi in ustvarja v Londonu. Njeno delo zajema različne umetniške prakse in discipline, ki se med seboj prepletajo. Po končanem magisteriju filmske režije na Univerzi Goldsmiths v Londonu je Enya sodelovala pri številnih projektih. Med drugim je režirala tudi najnovejša videospota Medrevesa in A.M.L.P. za Siddharto, za svoj magistrski film Luminary je prejela številne nominacije, kot sooblikovalka video programa sodeluje tudi pri priznani evropski mreži za sodobni ples Aerowaves.

Jerca Rožnik Novak je diplomirala na akademiji sodobnega plesa Anton Bruckner Privatuniversität v Linzu v Avstriji, kjer trenutno nadaljuje svoj magistrski študij. Jerca sodeluje z Editta Braun Company v Salzburgu, SILK Fluegge v Linzu ter drugimi priznanimi ustvarjalci. Skupaj z Leonom Maričem je leta 2016 v Plesnem Teatru Ljubljana predstavila plesni prvenec z naslovom HWEŌL... V VRTINCU ČASA. Tega leta pa je tudi prejela nagrado mednarodne strokovne žirije in Gregorja Luštka na festivalu plesnih perspektiv UKREP 2018 za predstavo Skupaj popolnoma sami v koreografji Johannesa Randolf.

Gábor Ivanov je madžarski plesalec, ki se je po končanem šolanju pridružil PR-Evolution Dance Company in kasneje Central Europe Dance Theatre (CEDT) v Budimpešti. Kot solist in plesalec je sodeloval z mnogimi priznanimi korografi, med drugim Adrienn Hód, Máté Mészáros in Lóránd Zachár. V Sloveniji se je prvič predstavil v Murski Soboti na festivalu Fronta leta 2013 v projektu Creation Beyond Fronta V - In Reference to the Robbers Cave koreografa Roberta Clarka


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-plesne-predstave-modro-crnilo-enye-belak-gupta