Novogoriško gledališče začenja sezono s Cankarjem

Avtor: STA

V četrtek bo na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica zaživela prva premiera v letošnji sezoni. Začenjajo jo z delom Ivana Cankarja Za narodov blagor, v njem pa so dali priložnost predvsem mlajši generaciji igralcev, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal režiser predstave Miha Golob.


Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Golob se je skupaj z dramaturgom Krištofom Dovjakom s Cankarjem ukvarjal že v avtorskem projektu Iv@n Cankar (Poln profil) v Slovenskem stalnem gledališču Trst in ob uprizoritvi Hlapcev v novogoriškem gledališču; obe predstavi sta nastali leta 2011. Tokratna uprizoritev Za narodov blagor pa se vključuje v niz dogodkov ob stoletnici smrti velikega slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika.

Cankarjevo komično, farsično ogledalo družbi kaže vse bolj groteskno, spačeno, nervozno podobo sveta. Sebičnost, skorumpiranost, amorala, cinizem in brezbrižnost; ta neustavljiva, hazarderska sla, imeti več in še več na račun drugih, se zdi nepremagljivo patološka in nečloveška, pravijo v SNG Nova Gorica.

Dramaturginja Tereza Gregorič je povedala, da je bilo delo zasnovano kot komedija, vendar pa nosi v sebi različne žanre. Tokrat so uspeli vzpostaviti pravo ansambelsko igro, tako da dobri posamezniki tokrat ne izstopajo. "Predstavo smo postavili v nek neopredeljen časovni okvir, zato je brezčasna in vedno aktualna," je še dodala dramaturginja.

Dramaturg Krištof Dovjak pa je dodal, da je delo aktualno zato, ker ne govori zgolj o neki lokalni (slovenski) družbi, pač pa o globalnem načinu življenja in vse večjem izkoriščanju v družbi.

Kostumografinja Dajana Ljubičić je želela dati poseben poudarek komičnosti in dramatičnosti Cankarjevega dela, zato je igralce oblekla v baročne kostume. Barok s svojimi načičkanimi podrobnostmi prav tako kot samo dramsko delo po njenem mnenju postavlja farsično ogledalo.

Tudi mladi igralci so bili zadovoljni, da jim je režiser dal priložnost v tako zanimivem in svojevrstnem gledališkem delu.

Na odru se bodo tokrat predstavili Matija Rupel, Jure Kopušar, Peter Harl, Žiga Udir, Patrizia Jurinčič Finžgar, Ana Facchini, Andrej Zalesjak, Maja Nemec, Arna Hadžialjević, Nejc Cijan Garlatti, Iztok Mlakar, Jakob Sfiligoj, Jonathan Černe in Borut Petrović. Avtor glasbe je Vasko Atanasovski.

Premierno bo predstava Za narodov blagor zaživela na velikem odru novogoriškega gledališča v četrtek ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novogorisko-gledalisce-zacenja-sezono-s-cankarjem