Sedmina za pripovedno gledališče

Avtor: Maša Radi

Festivalski blog – Lutke 2018


Foto: Arhiv Fekete Seretlek in Teatro Matita

Dobrodošli na sedmini, pripravljeni v čast narativnega, na zgodbo orientiranega gledališča. Umrlo je, vsaj za ta večer in za seboj pustilo globoko žalujoče gledalke, dramaturginje, režiserke, kostumografke, scenografke ter še mnoge druge privrženke in ljubiteljice te umetniške forme.

Dragi vsi, ki vas je ta tragedija močno prizadela, ponujajoč svoje iskreno sožalje vas vljudno vabim, da svojo žalost za trenutek pustite ob strani in se nam pridružite ob večerji s štirimi hodi, ki vam jo bodo postregli Pavol Smolárik, Anna Bubníková, Jiří N. Jelínek, IvoSedláček, Matija Solce in Jan Meduna.

Prvi hod bo postregel z obilico humorja, sestavljenega iz mešanice preprostih fizičnih situacij, komičnih replik, zabavnih pesmi, pretirano dramatične igre ter drugih univerzalno človeških mis-komunikacij. Humor vas bo spremljal do konca večera, vendar vam bodo vmes postreženi še drugi hodi.

V drugem hodu se bo sedmini pridružila glasba. Kljub temu da bi si gostje morda zaželeli spremljavo kakšnih modernejših pesmi ali pa veselicam primerne narodnozabavne glasbe, boste lahko svoje opravljive novice delili ob spremljavi instrumentalnega kvarteta, ki bo violončelu, kontrabasu in harmoniki dodal še delno nerazumljive, v različnih jezikih zapete skladbe z ruskim pridihom.

Tretji, predzadnji hod, bodo popestrili liki že zgoraj omenjenih performerjev Pavola, Anne, Jiříja, Iva, Matije in Jana. V kostumih, spominjajočih na tiste iz devetnajstega stoletja, bodo z raznolikim naborom osebnosti ustvarili na trenutke groteskno, predvsem pa zabavno in ironično, življenja polno sliko. Skozi večer nas bodo povedli preko svojih interakcij, gest in pogledov, ki bodo razkrivale njihove karakteristične specifičnosti. Poskrbljeno bo tudi za obilico ekscesnih dramatičnih trenutkov, o katerih se boste lahko pogovarjali še dolgo časa (morda se bo zgodil celo vihravo-dostojanstveni izhod določene gospodične). Vrhunec našega večera pa bo posladek v obliki izvrstnih mini kratkih prizorov predmetnega gledališča, kjer bodo preprosti predmeti, kot so steklenica, palčke ali list papirja s pomočjo gledališča objektov postali prečudoviti liki, ki vas bodo zabavali in ganili v kratkih prizorih ter poskrbeli, da tudi ta večer ne boste ostali brez kulturnega izobraževanja.

Želimo vam, da boste na koncu tega atmosferičnega, kabarejskega, ljubezni do gledališča in doživljajskosti polnega večera (z naslovom Kar – Sedmina) odšli domov vsaj delno potolaženi. In za alkohol tudi ne skrbite. Bo. Veliko vodke.

 

***
Članek je bil izvirno objavljen na blogu festivala LUTKE 2018, ki nastaja v sklopu celoletnega seminarja Mala šola kritike.

Pišejo: Tjaša Bertoncelj, Maša Jazbec, Maša Radi, Nika Švab, Benjamin Zajc
Mentorica delavnice in urednica bloga: Zala Dobovšek

https://lutke2018.wordpress.com/


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sedmina-za-pripovedno-gledalisce