V Zagrebu premiera predstave Pijani v Tauferjevi režiji

Avtor: STA

V zagrebškem dramskem gledališču Gavella bodo danes premierno izvedli predstavo Pijani sodobnega ruskega avtorja Ivana Viripajeva v postavitvi slovenskega režiserja Vita Tauferja. Gre za prvo premiero gledališkega ansambla Gavelle v novi sezoni.


Vito Taufer / Foto: Nebojša Tejić, STA

V drami enega najbolj zanimivih sodobnih ruskih dramatikov so vsi liki pijani. Pijanstvo je v predstavi koncept, metafora in stanje, ker tisti, ki so opiti z alkoholom, so resnični pijani z duhom - zmedeni, neorientirani in izgubljeni, so na spletni strani Gavelle napovedali prvo letošnjo premiero. Akterji poskušajo živeti navadna življenja, a jim alkohol podira vse načrte.

Kot so dodali, "humor pijanim olajšava obstoj, je trpek in nemilosten, ob preobratih, ki so pogojeni z nepričakovanimi izjavami ljubezni, priznanji nezvestobe ter nepričakovanimi srečanji in ločitvami".

V Tauferjevi režiji se predstava, kot so še poudarili, kaže kot "komad z naelektreno kolektivno igro, ki je povsem v nervoznemu gibanju in strastnem govorjenju brez konca, nagnjena k prepiru in telesnemu, v katerem so poplave besed in vrtinci pijanosti izraz tistega zatrtega in zaprtega v nas".

V predstavi nastopa 14 znanih hrvaških igralcev, med njimi Filip Šovagović, Ranko Zidarić, Ksenija Pajić in Nela Kocsis.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-premiera-predstave-pijani-v-tauferjevi-reziji