V APT v Novem mestu premierna uprizoritev drame o tekaču Emilu Zatopku

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo v režiji Matjaža Pograjca drevi ob 20. uri premierno uprizorili dramo Lau(f)story o svetovno znanem češkem atletu in tekaču Emilu Zatopku. Pri tem so se naslonili na besedilo novinarja Boštjana Videmška, ki je povedal, da je bil Zatopek ujetnik češkoslovaške socialistične univerzalne totalitarnosti.


Fotografije z vaj / Foto: Barbara Čeferin

Po Videmškovih besedah gre za zgodbo o Emilu Zatopku (1922-2000), a tudi za zgodbo o premikanju in rušenju vseh mogočih meja.

Za "zgodbo o - tudi aktualni - tekaški maniji. Zgodbo o moči gibanja. Zgodbo o tovarištvu. Zgodbo o - tudi aktualni - hladni vojni. Zgodbo o militarizmu in - tudi aktualnih - vojaških intervencijah. Zgodbo o ideološki zaslepljenosti. Zgodbo o banalnosti zla. Zgodbo o dečku, ki je želel rešiti svet."

Videmšek je med drugim zapisal, da je Zatopek začel teči med drugo svetovno vojno. Začel je redno vaditi, kar je bila v medvojnem času njegova "terapija". Vadil je v vsakršnih razmerah, obut v težke vojaške čevlje in večkrat debelo oblečen.

Ko je zaslovel, je češkoslovaška komunistična partija "njegovo moč, voljo, talent in večno otroško, o posledicah redko ali nikoli razmišljujočo osebnost" zlorabila in "po uporabi" zavrgla.

Zatopek je bil za češkoslovaški totalitarni socializem moteč. Zavzemal se je namreč za "socializem s človeškim obrazom". Moteč je bil, "ker se je s svojim telesom postavil po robu sovjetski okupaciji Češkoslovaške". "Ker ni želel ovajati sotekmovalcev, prijateljev in znancev. Ker je v času, ko je bila železna zavesa najvišja in hladna vojna na vrhuncu, povezoval Vzhod in Zahod ter deloval nad ideologijo."

"Ker je verjel v prakso in ne v teorijo. Ker je prepoznal laž in veliko iluzijo. Ker je tekel in ne sedel. Ker je množično rušil svetovne rekorde in osvajal olimpijske zlate medalje, a ostajal - človek. Ker ni hotel, a hkrati tudi ne zmogel biti nekdo drug. Ker je živel na visokih obratih, ob maksimalnem izkoristku kisika, kjer je slika sveta bistveno drugačna. Ker ni ne znal ne zmogel sovražiti," je še zapisal Videmšek.

Nastopili bodo Jurica Marčec, Klara Kastelec, Nika Ivančić, Anja Đurinović Rakočević, Inan Du Swami, Aleš Kranjec in Petra Vidmar. Dramaturgija je delo Tomaža Pograjca, koreografija Branka Potočana, scenografija Sandija Mikluža in Denisa Goja. Kostumografinja je Nataša Recer, glasbo sta prispevala Boris Benko in Primož Hladnik.

Predstavo so pripravili v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za šport.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-v-novem-mestu-premierna-uprizoritev-drame-o-tekacu-emilu-zatopku