Gostovanje ruskega Dramskega gledališča iz Sankt Peterburga v Kranju

Avtor: PGK

Rusko Dramsko gledališče na Vasiljevskem iz Sankt Petersburga bo v soboto, 15. septembra, ob 19.30 uri v Prešernovem gledališču Kranj gostovalo s predstavo Dolgo božično kosilo.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Do božiča nas sicer loči še nekaj mesecev, kot vedo tisti, ki se z božičem tako ali drugače preživljajo, pa je september zadnji čas, da začnete priprave nanj tudi vi. Peki začno božični kruh peči že julija, Melanija že načrtuje, kako bo okrasila smrečico in kako pogrnila mizo v svoji jedilnici. Da v Prešernovem gledališču Kranj za njimi ne bi zaostajali, smo za naše občinstvo pripravili nekaj namigov oziroma kar celo predstavo, kako se lotiti božičnega kosila in kako se svečanemu dogodku primerno obnašati.

Dolgo božično kosilo je ena najboljših dram znanega ameriškega pisatelja, dramatika in kritika Thorntona Wilderja, ki skozi božična družinska srečanja spremlja življenje štirih generacij. Bržčas se vam že svita o čem bomo govorili. Člani mlade ameriške družine Bayard se za božič zberejo okrog velike mize s tradicionalnim puranom in tako nadaljujejo tradicijo, ki v družini živi že devetdeset let. Igra preskakuje z enega božiča k drugemu, skoraj skozi stoletje družinske zgodovine, vmes pa se ljudje rojevajo, odraščajo, se postarajo in umrejo. V vsem tem času so se zamenjale štiri generacije, spremenilo se je podeželje ter navade in manire, družinska božična pojedina pa je edina stvar, ki je v svojem bistvu ostala nedotaknjena. Pa je res?

Dolgo božično kosilo  je resna stvar, pri katerem bi brez obveznega humorja stežka odnesli celo kožo.

Predstavo je režiral Ruslan Nanava, v njej pa igrajo Nadežda Živodjorova, Svetlana Ščedrina, Arcenij Micik, Anna Koroljova/ Asija Iškinina, Bulat Šamsutdinov, Nikita Čekanov, Roman Zajdullin in Anna Zaharova.

Predstava v ruskem jeziku bo opremljena s slovenskimi nadnapisi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-ruskega-dramskega-gledalisca-iz-sankt-peterburga-v-kranju