SLG Celje v novo sezono z dramo Bele Pinterja Naše skrivnosti

Avtor: STA

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo v novo sezono vstopilo v četrtek s premiero drame Bele Pinterja Naše skrivnosti. Drama je doživela premiero leta 2013 v Budimpešti, dogaja pa se v zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja na Madžarskem, v času komunistične strahovlade, je povedala dramaturginja predstave in upravnica gledališča Tina Kosi.


Foto: Uroš Hočevar, arhiv SLG Celje

Pinter je sodobni madžarski režiser, dramatik in igralec. Ukvarja se z različnimi tematikami, s svojo igralsko skupino pa gostuje po Evropi in ZDA.

Po besedah Tine Kosi v svoji drami obravnava teme, ki so v družbi tabuji, kot so vpliv tajnih služb na življenje posameznika, sumničenja in izdaja najbližjih ter pedofilija.

Meni tudi, da je Pinter s predstavo Naše skrivnosti, ki je dinamična, niha pa med dramo, tragedijo in komedijo, želel opisati življenje za železno zaveso. Po njenem mnenju gre za eno najboljših dramskih besedil, ki so jih v SLG Celje uprizorili v zadnjih letih.

Drama govori o Istvanu, ki živi s Kato in njeno sedemletno hčerkico Timike. Njuna zveza je ogrožena, saj se Istvan v nekem trenutku zave, da je pedofil. Imre in Bea prav tako živita v zunajzakonski skupnosti in njegov mladoletni sin Ferike iz prvega zakona noče stikov z mačeho.

Imre ima ilegalno tiskarno, kjer tiskajo protidržavno glasilo. Bea je v nasprotju z njim zagrizena partijka, vdana sistemu. Ko se Istvan izpove Imrejevi materi, psihologinji Elviri, se izkaže, da so v njeno stanovanje namestili prisluškovalne naprave. Tako partija izve za Istvanovo skrivnost.

Ko čez leta nova oblast prevzame vajeti, se izkaže, da so v njej ostali nizkotneži in barabe, ki so sposobni preživeti vse politične sisteme, laži, ki so se leta in leta pometale pod preprogo, pa še naprej ostajajo nedotaknjene in nerazkrite skrivnosti, je zapisano v gledališkem listu.

V drami Naše skrivnosti igrajo Vojko Belšak, Jagoda, Barbara Medvešček, Živa Selan, Manca Ogorevc, Andrej Murenc, Beti Strgar, Aljoša Koltak, Rastko Krošl, Igor Sancin in Igor Žužek.

Predstavo so ustvarili režiser Nikola Zavišić, prevajalka Marjanca Mihelič, scenografinja Janja Valjarević, kostumografinja Mira Strnad ter avtor glasbe in glasbenih aranžmajev Willem Miličević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slg-celje-v-novo-sezono-z-dramo-bele-pinterja-nase-skrivnosti