V CD premiera operno-baletne predstave Gospod in hruške

Avtor: STA

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) je bila v soboto, 8. septembra 2018, premiera operno-baletne predstave Gospod in hruške na glasbo Dušana Bavdeka, režijo podpisuje Eva Hribernik. Vsebina glasbene pravljice temelji na istoimenski ljudski pesmi in tudi glasbeno izhaja iz njenega napeva, ki kot rdeča nit povezuje pesmi posameznih likov.


Foto: Darja Štravs Tisu

Gospod bi jedel hruške, vendar se mu jih ne ljubi nabrati. Ponje zaman pošilja vse po vrsti: medveda, ogenj, vodo, palico in soseda. Nazadnje ponje pošlje še ljubko deklico, so vsebino predstave povzeli v CD.

V uprizoritvi hruške simbolizirajo sanje. Deklica si želi in hrepeni, da bi dosegla svoje sanje, svet, v katerem ljudje in narava živijo v sozvočju in sodelovanju, pa je o predstavi zapisala režiserka.

V predstavi nastopata mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran v vlogi Gospe in baritonist Jaka Mihelača v vlogi Gospoda, vlogo deklici sta prevzeli Sara Bavdek in Nela Leskovic. Nastopajo še baletni plesalci in Komorni orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

Libreto sta Dušan Bavdek in Simona Drenik Bavdek napisala po že omenjeni slovenski ljudski pesmi, objavljeni v knjigi Pesmi in šege moje dežele avtoric Dušice Kunaver, Zmage Kumer in Helene Ložar-Podlogar. Vključeni pa sta tudi pesmi Poet Cirila Zlobca in Kritična metoda Janeza Menarta.

Glasbeno vodstvo predstave je prevzela Mojca Lavrenčič, koreografinja je Vesna Cestnik Tehovnik, scenograf Jaro Ješe, kostumografinja Anjana Pavlič.

Predstava je koprodukcija Slovenskega komornega glasbenega gledališča in CD v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije. Namenjena je predšolskim otrokom ter osnovnošolcem prve in druge triade.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-premiera-operno-baletne-predstave-gospod-in-hruske