Mariborski Intimni oder v novo sezono v novi podobi

Avtor: STA

Intimni oder, ki je na pobudo društva Moment pred tremi leti zaživel v kleti mariborskega umetniškega skupnostnega prostora GT22, stopa v novo gledališko sezono v novi podobi. Čez poletje so namreč prostor prenovili in s tem pridobili nekaj več sedežev za gledalce.


Via Matti/Ulica norcev / Foto: Arhiv Moment

"Prostor je dobil malo bolj gledališko atmosfero, hkrati nudi gledalcem nekaj več udobja," je na današnji predstavitvi nove sezone povedal Zoran Petrovič iz društva Moment, ki je bilo ustanovljeno leta 2006 z namenom ustvarjati in razvijati neodvisno gledališče in sorodne uprizoritvene umetnosti.

Njihov namen ostaja enak - razvijati neodvisno, avtorsko gledališče, ki v takšni kontinuirani obliki doslej v Mariboru še ni imelo prostora. "To je prostor, ki je namenjen razvoju sodobne neodvisne gledališke uprizoritvene scene. Iščemo, raziskujemo in na takšen način prihajamo do rezultatov. Pri tem se ne slepimo. To včasih pomeni tudi kakšen kiks. A na podlagi teh kiksov verjamemo, da stvari vodijo v presežke," je dejal.

Njihovo občinstvo je zelo mešano. "Delamo za vse, ne iščemo neke naše specifične publike," je dejala producentka Nika Bezeljak.

Sezono 2018/2019 je ta teden odprla ponovitev avtorskega projekta Via Matti/Ulica norcev z igralcem Tilnom Kožameljem, prihodnji teden sledi projekt Viktorija 2.0 z igralko Zalo Ano Štiglic.

Nadaljevali bodo tudi z dvoletnim avtorskim projektom Abonma, ki prevprašuje ustaljene navade in načine gledališkega dela ter stopanja občinstva v dialog z ustvarjalci. Pobudnica je gledališka režiserka Eva Nina Lampič, ki je k sodelovanju povabila Luko Martina Škofa, Miho Horvata, Aleša Zorca in Minco Lorenci.

Prva premiera v novi sezoni bo 21. septembra Satirikonjada, ki je koprodukcija z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). "Gre za magistrski projekt režiserke Tjaše Černigoj. Kot druge predstave pri nas se ukvarja z neko meta gledališko temo in gledališčem kot takim, ker so ustvarjalci gledališki ustvarjalci. Jemljejo iz motivov Petronijevega Satirikona, to je antični roman, kjer mladi protagonist išče svoje mesto v svetu oziroma družbi. Oni pa s svojimi avtorskimi pristopi iščejo svoje mesto pod soncem znotraj gledališča in družbe nasploh," je pojasnila Bezeljakova.

Med drugim napovedujejo tudi nadaljevanje medijske platforme javnih pogovorov oz. podcastov, maja prihodnje leto pa naj bi na novo zagnali festival neodvisnega gledališča Prestopi. Tega so v Momentu nazadnje priredili leta 2012, po novem naj bi bil bienalne narave.

Moment je bil za razliko od nekaterih drugih mariborskih kulturnih producentov uspešen na letošnjem javnem razpisu za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje od 2018 do 2021. Za področje uprizoritvenih umetnosti je pridobil 104.000 evrov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborski-intimni-oder-v-novo-sezono-v-novi-podobi