Mednarodni začetek 63. sezone Slovenskega mladinskega gledališča

Avtor: SMG

Mladinsko 63. sezono začenja s potjo v Beograd, sledila pa ji bodo gostovanja v Skopju, mehiškem Guanajuatu, v Berlinu in konec leta še v Krakovu.


Umetniški vodja Goran Injac in direktor Mladinskega Tibor Mihelič Syed / Foto: Sandi Fišer

Uprizoritev Odilo. Zatemnitev. Oratorij. v režiji Dragana Živadinova bo 13. septembra odprla 52. mednarodni gledališki festival Bitef v Beogradu. Tematika predstave, nastale v koprodukciji Mladinskega in Kina Šiška, idealno sovpada z osrednjo temo festivala, ki se letos ukvarja z nacionalizmom in vse večjim vplivom totalitarnih ideologij v svetu. Za uprizoritev že zdaj vlada izjemno zanimanje, tako da jo bodo v istem dnevu odigrali kar dvakrat. To bo za petdesetčlansko ekipo po aprilski premieri in junijskih ponovitvah v Kinu Šiška prvo gostovanje.

Sledilo bo že tradicionalno gostovanje na 43. mednarodnem festivalu MOT v Skopju, kjer se bo 21. septembra v rednem programu predstavila režiserka Nina Rajić Kranjac z Idioti po scenariju znamenitega danskega filmskega ustvarjalca Larsa von Trierja.

Po nekajletni odsotnosti bodo spet odšli na mednarodni gledališki festival El Cervantino v Guanajuatu. Predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! (v režiji Oliverja Frljića) bo doživela že stoprvo ponovitev in bo na sporedu 18. in 19. oktobra, še prej pa si jo lahko 10. oktobra ogledate v spodnji dvorani Mladinskega. Na najstarejšem mehiškem festivalu, ki zajema vse umetnosti razen filma, je Mladinsko doslej gledalce že večkrat navdušilo. Teden dni zatem, 25. in 26. oktobra, se bodo z isto uprizoritvijo predstavili še na festivalu War or Peace – Crossroads of History 1918/2018 v uglednem gledališču Maksima Gorkega v Berlinu.

Konec leta 2018 bodo s predstavo Narodna sprava: Predstava za turiste, ki je bila v koprodukciji z gledališčem Komuna// Warszawa premierno uprizorjena junija, gostovali v Krakovu na Poljskem, in sicer na Mednarodnem festivalu Božanska komedija, najpomembnejšem festivalu poljskega gledališča, v okviru katerega poteka tudi showcase za mednarodne kuratorje in selektorje.

Vmes se bodo ustavili še v Mariboru na 53. Borštnikovem srečanju. V tekmovalnem programu se bodo predstavili z dvema uprizoritvama: 6 v režiji Žige Divjaka bo na sporedu 22. oktobra, Odilo. Zatemnitev. Oratorij. v režiji Dragana Živadinova pa 24. oktobra. Ob omenjenih dveh produkcijah bodo na festivalu skupaj z Masko predstavili tudi produkcijski eksperiment Nova pošta.

Umetniški vodja Goran Injac poudarja: »Mladinsko je verjetno slovensko gledališče z najboljšim mednarodnim položajem. Zgolj v prvem letu mojega in Tiborjevega mandata smo dosegli slovenski rekord z 49 predstavami, odigranimi v tujini. S tem smo jasno nakazali, da nas pravzaprav zanima mednarodni prostor, in to ne le v vlogi gledališča, ki gostuje, temveč kot resnega partnerja pri izmenjavi idej in v različnih oblikah umetniškega sodelovanja. Najino prvo, 60. sezono smo začeli s premiero projekta Kompleks Ristić na Bitefu, festivalu, ki je izjemno pomemben za vso regijo in tudi za zgodovino Mladinskega, zato sem še toliko bolj vesel, da letos festival odpiramo z našo novo produkcijo.​

Krakovska Božanska komedija pa je najpomembnejši pregled poljskega gledališča, na katerem se vsako leto zbere na stotine gostov iz tujine. Po Dramah princes Michała Borzucha imamo že drugič priložnost, da se predstavimo tam; smo edino slovensko in, širše, edino gledališče iz postjugoslovanskih držav, ki je kdajkoli nastopilo na tem uglednem festivalu. Z Gledališčem Maksima Gorkega, enim najboljših gledališč v Nemčiji, ki je po profilu podobno Mladinskemu, saj je znano po provokativnem in politično relavantnem programu, poskušamo vzpostaviti resnejše sodelovanje in izmenjavo. Oktobra bomo gostovali pri njih, gledališče Gorki pa bomo v Mladinsko povabili konec novembra. O gostovanjih se pogovarjamo tudi z Dialogom v Vroclavu, Muzejem sodobne umetnosti v Beogradu, z Atenami, znova tudi z berlinskim HAU Hebel am Ufer itd. Doma se na Borštnikovem srečanju že tretje leto zapored predstavljamo z nekaj projekti. Vse omenjeno je zgolj potrditev, da profilirano gledališče, v katerem je jasno, kaj in zakaj se dela, ki reflektira geokulturni kontekst, v katerem nastaja, dobiva veliko mednarodno priznanje. Smo edino slovensko gledališče, ki je imelo v zadnjih nekaj letih čast in priložnost uspešno predstaviti slovensko kulturo na najpomembnejših gledaliških festivalih po vsem svetu, od Weiner Festwochen na Dunaju, prek tako rekoč vseh relevantnih festivalov v regiji, pa vse do Latinske Amerike.«


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mednarodni-zacetek-63-sezone-slovenskega-mladinskega-gledalisca