Festival Spider bo septembra angažiral ljubljansko občinstvo

Avtor: STA

V Ljubljani bo od 12. do 16. septembra potekal festival Spider. Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril umetniški vodja festivala, plesalec in koreograf Matej Kejžar, vse predstave letošnjega festivala, podnaslovljenega Festival radikalnih teles, odpirajo možnost angažmaja občinstva, ki vstopa v predstave v skupnem grajenju doživetja.


Skupaj / Foto: Matija Lukić

Med dogodki je Kejžar izpostavil projekt Michaela Schmida Breathcore. Participatorni projekt, z vsakič znova sestavljenim zborom sodelujočih, raziskuje različne načine kolektivnosti skozi prakso in eksperimente dihanja. Francoski koreograf Noe Soulier na festival prihaja s predstavo Dejanja in geste. V njej s pomočjo štirih plesalcev "do izčrpanosti napada glasbene podlage Bacha in Frobergerja v obliki ostrih prekinitev, ritmičnih preobratov in soočenih tekstur," piše v programski zloženki festivala.

Med domačimi sodelujočimi je opozoril na Lejo Jurišič in Marka Mandiča, ki se bosta predstavila s šesturnim performansom z naslovom Skupaj, ter Lili M. Rampre, ki na festival prihaja z delom v razvoju Struktura občutka. Tu je še koncert etno-jazz skupine Naked iz Srbije, ki bo nastopila v navezi s slovensko hip-hop skupino Šlagwerk. Po njegovih besedah bo ta zasuk iz enega stila glasbe v drugega omogočil povsem nekonvencionalno izkušnjo.

Film Divji fantje francoskega režiserja Bertranda Mandica, ki ga bodo prikazali 9. septembra v Plečnikovem letnem gledališču za Tivolskim gradom, je izbral Miha Možina. Kot je poudaril, je letošnja izdaja festivala prva, ki bo vključila filmski medij. Film, ki je bil doslej v Sloveniji prikazan le na festivalu Kino Otok v Izoli, pripoveduje zgodbo petih nasilnih mladostnikov, vse igrajo igralke, ki ljubijo umetnost, a jih privlačita zločin in transgresija. Po brutalnem zločinu se za kazen vkrcajo na ladjo. Nato se na otoku, polnem nevarnosti in užitkov, začnejo preobražati tako telesno kot psihično.

Festival bo ponudil še glasbeno delavnico z Michaelom Schmidom in delavnico s plesalko in koreografinjo Moyo Michael.

Producent festivala Žiga Predan je na današnji novinarski konferenci spomnil na začetke festivala leta 2010, ko so ga začeli v mednarodni konstelaciji petih partnerjev. Prva edicija je potekala v Grčiji, nato so sledila druga mesta, tudi Ljubljana, kjer pa se je festival leta 2014 ustalil. Letošnja izdaja bo tako 7. v Ljubljani, sicer pa skupaj že 14.

S festivalom po Predanovih besedah že vsa leta poskušajo detektirati tiste družbene realnosti, ki sicer že obstajajo, a še niso zelo opazne. V ta namen se povezujejo z umetniki, ki so povezani z umetniško prakso, da prevzamejo vlogo kuratorjev in odkrivajo stvaritve, še preden se podajo na druge festivale in postanejo mainstream. Te ideje pa so po njegovih besedah velikokrat radikalne ali pa na nov način premišljujejo družbo.

Letošnji festivalski dogodki bodo potekali še v Španskih borcih in Švicariji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-spider-bo-septembra-angaziral-ljubljansko-obcinstvo