Novo sezono v Stari elektrarni bodo krojile ustvarjalke

Avtor: STA/Maja Čehovin Korsika

Po zaključku Mladih levov v zavodu Bunker že vstopajo v novo sezono Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana (Smeel). Začeli bodo nocoj s predstavitvijo rezultatov letošnjega laboratorija Vie Negative, sicer pa bodo v novi sezoni gostili kar osem premier, ki jih podpisujejo priznane ustvarjalke na neodvisni sceni.


Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana / Foto: Tomislav Medak, via Wikimedia Commons

Na največjem slovenskem neodvisnem odru bodo nocoj ob 20. uri predstavili rezultate t.i. VN Laba, ki ga je skupina Via Negativa, pod okriljem programa Iskre, izvajala od januarja do junija. Udeleženci laboratorija so se preko določene teme ukvarjali z vprašanjema kaj in zakaj uprizarjati. Pripravili so tudi zaključno produkcijo, naslovljeno Iz te moke ne bo kruha. VN Lab se bo nadaljeval tudi v prihajajoči sezoni.

Kot je dejala vodja programa Stare elektrarne Mojca Jug, bodo sicer novo sezono v Smeelu zaznamovale predvsem ustvarjalke, katerih premiere se bodo zvrstile od konca septembra do januarja. Do novega leta se bodo z novimi produkcijami predstavile Snježana Premuš, v sklopu festivala Mesto žensk pa Simona Semenič, Nataša Živković in Lana Zdravković, nato bodo na programu nove predstave Andreje Rauch Podrzavnik, Maje Delak in Maruše Kink, v 2019 pa tudi nova predstava Jane Menger. Pri vseh zavod Bunker kot koproducent sodeluje s tem, da nudi prostor, hišna produkcija zavoda pa bo nova predstava Maruše Kink.

"Da imamo letos toliko premier ustvarjalk, je zgolj slučaj, a je po svoje zanimivo. Morda pa to kaj pove o sami produkciji, a gotovo je na neodvisni sceni vedno več močnih in dobrih ustvarjalk," je razmišljala Mojca Jug in dodala, da gre za zelo različne predstave, od solov do skupinskih del, nekaterih bolj plesnih, drugih bolj gledaliških.

Nagrajenka Prešernovega sklada Simona Semenič s performansom Do zadnjega

Prvi bo v Stari elektrarni še pred začetkom Mesta žensk, kot predfestivalski dogodek 21. septembra, premiero doživel performans v trajanju letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Simone Semenič z naslovom Do zadnjega. "Naslov performansa Do zadnjega lahko pomeni neko vrsto prečiščevalnega rituala: do zadnjega gledalca, do zadnjega besedila, do zadnjega smisla, do zadnje želje, do zadnjega atoma moči," so sporočili z Mesta žensk.

V sklopu festivala pa bosta 6. oktobra v Smeelu na sporedu dve premieri. Večer bo uvedel performans Sine, v katerem Nataša Živković raziskuje fenomen zapriseženih devic oz. virdžin, sledil pa mu bo performans Lane Zdravković, članice tandema Kitch, naslovljen No.1.

Pester mednarodni program

Stara elektrarna se lahko pohvali tudi z bogatim mednarodnim programom, ki je plod sodelovanja Bunkerja z različnimi festivali. Že sredi septembra bodo denimo v sklopu festivala Lutke v organizaciji Lutkovnega gledališča Ljubljana gostili plesno lutkovno poezijo Na mirujoči točki francoskega lutkovnega režiserja Renauda Herbina ter lutkovni balet za odrasle v izvedbi iransko-francoske skupine Compagnie selon l'heure, naslovljene po farsijskem reku o perzijskem mitološkem junaku Svojo slavo sem podedoval po Rostamu.

Sodelovali bodo tudi s CoFestivalom, Golim odrom in Animateko, v letu 2019 pa še s festivalom Ment in Gibanico. "Vsi omenjeni festivali se mi zdijo izvrstni in zaupam njihovim umetniškim vodstvom. Veseli smo, da se ti festivali v programu Stare elektrarne zvrstijo skozi sezono," je dodala Mojca Jug. Dobro se ji zdi, da sodelujejo tudi s festivali, ki sicer ne sodijo v polje uprizoritvenih umetnosti, kot sta Ment in Animateka, ki v prostore Smeela s svojimi projekti "vnašata nove dimenzije".

Sezona bo prepletena tudi s postprodukcijami in s predstavami iz minulih sezon. Nedavno je v sklopu festivala Mladi levi premiero doživela nova predstava kolektiva Beton Ltd. Grosse Erwartungen/Velika pričakovanja, ki bo ponovno na sporedu že ta konec tedna, sledijo pa še ponovitve v oktobru. Zamudnikom bo sicer omogočeno, da si v Dvorani Tabor ogledajo prvo predstavo iz t.i. nemškega cikla Beton Ltd., naslovljeno Ich kann nicht anders (2016), v prednovoletnem času pa se v Smeel obetajo ponovitve predstave kolektiva Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli (2013).

Prav tako bodo med drugimi ponovno na programu vokalno-gibalna predstava Mes(t)o glasu avtorice Irene Tomažin Zagoričnik, Prva altruistična predstava v režiji Mareta Bulca, projekt Vie Negative Deveta ter Antigona Matije Ferlina.

V Bunkerju se bodo še naprej povezovali in izobraževali

Nadaljujejo tudi z izobraževalnim programom, denimo s Šolo v kulturi, ki je del Bunkerjeve kulturno-umetnostne vzgoje, ter z več delavnicami. Kot partnerji ostajajo pri seriji javnih diskusij Zbor za publiko, prva bo na sporedu že 7. septembra, ter pri gledališko-plesnem abonmaju Transferzala, v katerega so letos prispevali že omenjeni najnovejši predstavi Beton Ltd. in Matije Ferlina ter predstavo Maje Delak, ki bo premiero dočakala novembra.

Vodja razvojnih projektov pri Bunkerju Alma R. Selimović je dodala, da vsaj do novega leta nadaljujejo s kritiško platformo Kriterij, ki so jo ob lanskem festivalu Mladi levi vzpostavili kot prostor razmisleka o predstavah in uprizoritveni sezoni v Stari elektrarni. Pred Bunkerjem pa je še en velik, štiri milijone evrov vreden evropski projekt - Create to Impact, ki sledi uspešnemu zaključku projekta Create to Connect. Zanj so kot vodje pridobili dva milijona evropskih sredstev, iz Slovenije pa pri njem sodeluje tudi ZRC SAZU.

Kot novost bodo v Bunkerju pripravili vodene oglede Stare elektrarne za različne ciljne skupine, prilagojene glede na starost ali zanimanja, nadaljujejo pa tudi sodelovanje s sosedi na Taboru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novo-sezono-v-stari-elektrarni-bodo-krojile-ustvarjalke