Mladi levi se za leto dni poslavljajo

Avtor: STA

Festival Mladi levi se nocoj poslavljajo s portugalsko predstavo Sprožilec sreče in brazilskim projektom Iz mesa in betona. Na sporedu je bilo 14 predstav in intervencij umetnikov iz devetih držav. Kot je povedala Nevenka Koprivšek, festival predstavam odpira nove poti, nudi prostor za ustvarjanje skupnosti, gledalcem pa ponuja razmislek.


Iz mesa in betona / Foto: Marco Correia

Na festivalski program v zavodu Bunker vselej uvrstijo kakšno slovensko predstavo, letos pa jih je bilo zaradi izjemno dobre sezone na nevladni sceni kar pet. Zanimivo je, da so bile ravno slovenske predstave, ki so bile z izjemo premiere kolektiva Beton Ltd. že uprizorjene, hitro razprodane.

Kot je povedala umetniška direktorica Bunkerja, ki festival organizira, Nevenka Koprivšek, so vse slovenske predstave na programu festivala nastajale dlje časa, s poglobljenim raziskovalnim procesom, umetniki pa so obiskali tudi več rezidenc kot običajno. Proces nastajanja predstav se lahko razume tudi kot upor hitri produkciji z zelo dobrimi rezultati. "Mislim pa, da slovenske predstave, ki so bile sicer na festivalu tudi poprej dobro obiskane, v mednarodnem kontekstu festivala še bolj zažarijo," je še razmišljala Nevenka Koprivšek.

Med občinstvom so bili posamezniki, ki so katero od predstav zamudili med letom, a je sogovornica poudarila, da imajo Mladi levi vendarle nekoliko drugačno občinstvo kot ga med letom videvajo v Stari elektrarni. S slovenskimi predstavami so po njenih besedah spet pridobili tudi občinstvo z začetnih izdaj, v katerem je bilo več predstavnikov slovenske strokovne javnosti.

Na vprašanje, ali bo slovenski del programa tudi v prihodnje tako bogat, je Nevenka Koprivšek odgovorila, da festival vselej programirajo glede na kakovost predstav: "In če bodo slovenske še naprej tako kakovostne, bomo seveda še bolj pozorni." Opomnila je, da Mladi levi postajajo tudi zanimiva platforma za tuje kritike, producente, kuratorje in novinarje, kar je dobra priložnost, da se tudi slovenskim ustvarjalcem odpre pot v tujino.

Sicer so bile na letošnjih Mladih levih, pri organizaciji je pomagalo kar 35 prostovoljcev, vse predstave "polne do zadnjega kotička". Dober odziv sta med drugimi dočakali prvi dve uprizoritvi - Ves moj seks in Rumož. V projektu Ves moj seks kanadskega avtorja Darrena O'Donnella nastopajo starejši občani iz Slovenije, ki v predstavi razkrivajo marsikaj, od prvega poljuba do tega, kdaj so nazadnje vzeli viagro. Nevenka Koprivšek je pohvalila izjemno metodologijo dela kanadske ekipe z naturščiki.

Velika festivalska fascinacija pa je bil Rumož avstralske vsestranske umetnice Fleur Elise Noble, ki prinaša preplet animacije, lutkovne predstave in performansa. Kot kaže, bo avtorica kmalu ustvarila predstavo v Sloveniji, željo po dodatnih ponovitvah pa imajo tudi nastopajoči v predstavi Ves moj seks, ki je marsikomu dala misliti, podobno kot tudi druge produkcije, ki so "vsaka dragulj zase".

"Festival resnično ponuja platformo za nova srečanja in sodelovanja, za ustvarjanje novih skupnosti. Ne gre zgolj za enkraten dogodek, ki se zaključi, ko umetniki odidejo, gre za možnosti ustvarjanja stvari, ki imajo neko svojo kontinuiteto," je poudarila sogovornica.

Že petkov večer je zaznamoval nocojšnji zaključni dvojček predstav, naslovljenih Sprožilec sreče ter Iz mesa in betona. Prvo sta ustvarila portugalska interdisciplinarna umetnika Ana Borralho in Joao Galante in pri njej sodelovala z 12 mladimi odraslimi, ki so spregovorili o svojih strahovih in upanjih.

Iz mesa in betona je predstava brazilske skupine Anti Status Quo Companhia De Danca, ki je v četrtek v središču Ljubljane že izvedla akcijo Kameleoni. V zadnji predstavi na sporedu 21. Mladih levov je občinstvo sprva anonimno, potem pa postane del premikajoče ali izmikajoče se gmote, ki spremlja transformacije oblik, ki jih porajajo telesa in smeti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladi-levi-se-za-leto-dni-poslavljajo