Glavne protagonistke na letošnji razstavi Od skice do lutke so živali

Avtor: STA

V Bežigrajski galeriji 1 bodo zvečer odprli tradicionalno razstavo Od skice do lutke, tokrat posvečeno 70-letnici obstoja Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL). Na ogled bodo likovni osnutki za lutke, scenografije in kostumografije, nastale za predstave LGL od konca 20. stoletja do leta 2012. Glavne protagonistke na letošnji razstavi so živali.


Živalska farma / Foto: Nejc Saje

Avtorji in avtorice, ki se bodo predstavili v Bežigrajski galeriji 1, so Boštjan Franc Avguštin, Vanda Besednjak, Jerneja Jambrek, Jaka Judnič, Dušan Milavec, Gorazd Vahen in Barbara Stupica. Ustvarili so likovne osnutke za lutke, scenografije in kostumografije za predstave Kokoška Emilija, Mali bober in odmev, Kuna Kunigunda, Pasje popoldne in Živalska farma.

Bežigrajska galerija 1 že 38. leto skrbi za predstavljanje avtorjev, ki snujejo lutke, vsakoletno razstavo Od skice do lutke tako pripravljajo že od leta 1980. Bistvo razstav je prikaz nastajanja likovnega dela, od osnutkov za lutke, scene in scenskih elementov do njihovega končnega nastanka. Prikaz dopolnjujejo videoposnetki lutkovnih predstav.

Zasnove za lutke so največkrat risbe posameznih ali mešanih tehnik, velikokrat tudi kolažirane ali pa celo do potankosti izdelane lutke v pomanjšanem merilu. Že na osnutkih sta razvidna značaj in mimika lutk. Na risbah so zapisana tudi navodila za izdelavo in tehnologijo lutk, dodani so barvne študije in vzorci materialov, iz katerih naj bi bili izdelani kostumi lutk, ter imena lutk. Nemalokrat likovniki tudi sami oblikujejo, izdelajo lutke in scenske elemente, je zapisano na spletni strani galerije.

Razstava bo na ogled do 30. oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glavne-protagonistke-na-letosnji-razstavi-od-skice-do-lutke-so-zivali