Začetek predprodaje vstopnic za 53. Festival Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS

Pričela se je predprodaja vstopnic za 53. Festival Borštnikovo srečanje. Časovno podaljšan in programsko obogaten bo festival letos med 15. in 28. oktobrom občinstvu ponudil številne vznemirljive gledališke predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu, koncerta vrhunskih glasbenikov, obsežni strokovni program, vodene sprehode po mestu, praznovanje Dneva gledaliških ustvarjalcev ter nova programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče, ki predstavljata uvodno festivalsko dogajanje med 15. in 18. oktobrom.

Mlado gledališče vzpostavlja prostor za razvoj veščin sprejemanja, premišljevanja in razumevanja gledališčnih vsebin za mlade in usposabljanja za pedagoške delavce, Študentsko gledališče pa je zasnovano kot mednarodna platforma, ki bo povezovala izbrane tuje in slovensko gledališko šolo, zvrstile se bodo študentske gledališke predstave in delavnice, ob tem pa bo potekala izmenjava izkušenj, primerjava praks ter refleksija. Oba sklopa ponujata gledališke predstave.

Slavnostna otvoritev festivala sledi v petek, 19. oktobra, ko se dogajanje pričenja ob 18. uri v galeriji Vetrinjskega dvora z odprtjem razstave v spomin igralcu Jerneju Šugmanu, ob 19.30 pa bo v Veliki dvorani SNG Maribor sledila otvoritvena predstava Pohujšanje v dolini šentflorjanski, sijajni gledališki poklon Ivanu Cankarju v Cankarjevem letu in velika koprodukcija SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča Ljubljanskega in Cankarjevega doma Ljubljana. Slavnostni festivalski večer se bo zaključil s koncertom vsestranske gledališke umetnice in glasbenice Nane Milčinski.

Letos bomo v tekmovalnem programu, izbrala ga je selektorica Zala Dobovšek, videli deset odličnih uprizoritev pretekle gledališke sezone, v spremljevalnem programu, ki ga je pripravil umetniški direktor festivala Aleš Novak, pa še dodatnih enajst. Letošnji osrednji tuji gost je italijanski gledališki poet, režiser in igralec Pippo Delbono, ki s svojo gledališko skupino na festival prihaja z dvema vrhunskima predstavama - Vangelo ter La Gioia. V mednarodnem programu bo festival ponudil večkrat nagrajeno predstavo Zagrebškega gledališča mladih Črna mati zemla, nastalo po sijajnem romanu Kristiana Novaka, ter Alico v čudežni deželi, v makedonsko-hrvaški navezi pa je nastala glasbeno dramska predstava Zapiski blazneža trenutno enega najboljših hrvaških igralcev Ozrena Grabarića.

V sklopu strokovnega programa, ki je letos zelo obsežen, bo v sodelovanju s soorganizatorji izvedenih pet simpozijev (ZRC SAZU, Univerzitetna knjižnica Maribor, Mednarodni gledališki inštitut, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, Društvo gledaliških kritikov in teatrologov ter Goethejev Institut Ljubljana).

Festival pripravlja še celodnevno dogajanje posvečeno knjigam oz. strokovni literaturi, koncert glasbene zasedbe Mascara Quartet, predstavitev alternativnega produkcijskega modela Slovenskega mladinskega gledališča, Dan gledaliških ustvarjalcev, okrogle mize in posvete v sodelovanju z društvom Hiša!, ambientalni projekt Mojce Kasjak, plesno produkcijo Alma Mater Europaea, projekt Shifting baselines, razstavo v poklon kostumografinji Alenki Bartl ter Rajzefirbčna urbana raziskovanja.

Predprodaja vstopnic se je začela 29. avgusta in bo trajala vse do 30. septembra. V tem času bodo vstopnice na voljo po znižani ceni, festival pa ponuja različne ugodnosti. Več informacij na povezavi: www.borstnikovo.si.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacetek-predprodaje-vstopnic-za-53-festival-borstnikovo-srecanje