Za začetek festivala Mladi levi odkrito o seksu

Avtor: STA

V Ljubljani se bo nocoj začel mednarodni festival Mladi levi. Rdeča nit 21. festivala po vrsti bo iskanje meja med prostori osebnega in skupnega. Letošnje predstave bodo razmišljale o tem, kje se začne in konča svoboda oziroma na kateri točki posamezniki ali družba stopimo v polje svobode drugega. Otvoritvena predstava bo spregovorila o seksu.


Ves moj seks / Foto: Taku Kumabe

V predstavi Ves moj seks kanadske gledališke skupine Mammalian Diving Reflex, ki jo umetniško vodi Darren O'Donnel, nastopajo starejši občani iz doma za ostarele, s katerimi so po režiserjevih besedah posneli štiriurne pogovore, v katerih so razkrili marsikaj, od prvega poljuba do tega, kdaj so nazadnje vzeli viagro.

Šest ljudi starejše generacije, ki je bilo pripravljenih spregovoriti o tej temi, so svoje zgodbe predelali v predstavo, občinstvo pa bo na ta način lahko vsaj za trenutek pogledalo za zaprta vrata romance in spolnosti neke generacije. Kot je prepričan režiser, bo predstava na podlagi izkušenj nastopajočih razkrila marsikaj o naši regiji oziroma slovenski državi. Uprizorili jo bodo ob 20. uri na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Mlade leve vsako leto konec avgusta organizira zavod Bunker v Stari elektrarni in drugih lokacijah po Ljubljani. Ker so letos zaznali zelo močno slovensko neodvisno produkcijo, bodo na festivalu dobro zastopane domače predstave.

Festival bo 31. avgusta oziroma 1. septembra sklenila predstava Sprožilec sreče, ki sta jo podpisala portugalska interdisciplinarna umetnika Ana Borralho in Joao Galante. Pri tem sta sodelovala z 12 mladimi odraslimi, ki so spregovorili o svojih strahovih in upanjih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-zacetek-festivala-mladi-levi-odkrito-o-seksu