V zagrebški Gavelli v novo sezono s črno komedijo Pijani v režiji Vita Tauferja

Avtor: STA

V zagrebškem dramskem gledališču Gavella v novi sezoni načrtujejo pet premier s poudarkom na sodobnih domačih besedilih in klasikah. Začeli bodo 14. septembra s črno komedijo Pijani enega najprodornejših ruskih in evropskih sodobnih dramatikov Ivana Viripajeva. Režijo podpisuje Vito Taufer.


Vito Taufer / Foto: Nebojša Tejić, STA

Igra Pijani, napisana po naročilu in leta 2014 krstno izvedena v gledališču Düsseldorfer Schauspielhaus, spaja metafizične razsežnosti drame in komedijo, napisal pa jo je Viripajev, ki ga kritiki pogosto označujejo kot spoj med Tarkovskim in Tarantinom, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Črna komedija Pijani se dogaja neke noči nekje na Zahodu, v enem od sodobnih velemest. Nastopa 14 oseb. Vse so iz različnih razlogov pijane, a pijanost je tu, kot piše v napovedi predstave, "koncept, metafora in stanje". Izgubijo nadzor nad seboj in spregovorijo o stvareh, ki si jih trezni niti samim ne bi priznali.

V predstavi igrajo Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Tara Rosandić, Nataša Janjić, Sven Šestak, Ranko Zidarić, Nela Kocsis, Filip Šovagović, Ksenija Pajić, Marko Petrić, Živko Anočić, Amar Bukvić, Enes Vejzović in Tena Nemet Brankov.

Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenograf Igor Pauška, kostumografka Marita Ćopo, avtorica glasbe Nana Forte. Sodelavec z mizansceno je Pravdan Devlahović, sodelavka za govor Ivana Buljan Legati, za svetlobo skrbi Zdravko Stolnik. Slovenski gledalci so lahko Pijane gledali v Mestnem gledališču ljubljanskem v režiji Juša A. Zidarja. Premiera je bila lani.

Igri Pijani bo 3. novembra sledila zagrebška premiera predstave Kako je počeo rat na mom otoku (Kako se je začela vojna na mojem otoku), ki jo je po istoimenskem filmu Vinka Brešana iz leta 1996 režiral Dražen Ferenčina. Nastala je v koprodukciji Gavelle in Hrvaškega narodnega gledališča v Šibeniku, kjer je praizvedbo doživela maja.

Filmski scenarij Iva in Vinka Brešana je za gledališče priredila Željka Udovičić Pleština, scenografijo je oblikoval Dragutin Broz, kostume Sara Lovrić Caparin, svetlobo Zdravko Stolnik in Joško Bakula, glasbo pa podpisuje Mate Matišić.

Drugi del sezone 2018/19 bo v celoti posvečen domačim besedilom. Prva premiera v naslednjem letu bo drama Kiklop, ki temelji na istoimenski klasiki hrvaške književnosti avtorja Ranka Marinkovića. Opisana je kot "hommage boemskemu ozračju Zagreba med obema vojnama, v katerem je Tin Ujević pisal in obiskoval kavarne".

Ujević (1891-1955) na Hrvaškem velja enega najpomembnejših pesnikov vseh časov. Po več kot štirih desetletjih bo spet zaživel na gledališkem odru, za kar sta poskrbela dramaturginja Petra Mrduljaš in režiser Zlatko Sviben.

Marca 2019 bo režiserka iz BiH Selma Spahić na oder Gavelle postavila dramsko besedilo Dinota Pešuta Stela, poplava, za katerega je leta 2016 dobil nagrado Marina Držića. Sezono pa bo sklenila predstava Borba i dosada: kratka povijest rock & rolla (Boj in dolgočasje: kratka pripoved o rock and rollu), ki jo je po besedilu Borivoja Radakovića režiral Krešimir Dolenčić.

 

Povezava: Gledališče Gavella


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebski-gavelli-v-novo-sezono-s-crno-komedijo-pijani-v-reziji-vita-tauferja