Giacomo Puccini: Tosca

Avtor: Opera in balet SNG Maribor

Opera in balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 14. maja 2010, premierno uprizorila Tosco Giacoma Puccinija, eno najbolj priljubljenih oper na svetu, tokrat v režiji Diega de Bree in pod taktirko Michaela Halásza.


V glavnih vlogah bodo nastopili Elena Kononova k. g., Miro Solman in Mamuka Lomidze k. g.

Tosca Giacoma Puccinija (1900) velja za eno najpogosteje izvajanih oper na svetu. Pesniško predlogo sta napisala Giuseppe Giacosa in Luigi Illica, pri tem pa sta se oprla na dramo La Tosca (1887) francoskega pisatelja Victoriena Sardouja (1831–1908), ki jo je ustvaril za slavno francosko igralko Sarah Bernhard (1844–1923).

Zgodba s tragičnim razpletom, postavljena v Rim na začetek 19. stoletja, konfrontira ljubezenski zanos mladih umetnikov pevke Florie Tosce in slikarja Maria Cavaradossija z etično sprevrženostjo predstavnikov oblasti, ki jo pooseblja policijski načelnik Scarpia. Z estetskega vidika je Tosca primer premišljene glasbene drame, ki se formalno-dramaturško navezuje na strukturo antične tragedije.

Režiser Diego de Brea o operi pravi: »Tosco vidim kot božansko tragedijo. V operi je ključni ljubezenski trikotnik, ki se mi zdi na nek način eksemplaričen. Ni ne zastarel ne nov – je mitološki. Prikazuje razliko med ljubeznijo in seksualnostjo. Kam lahko človeka seksualnost odnese ter do kakšnega sadizma, brutalnosti in animaličnosti je človek pripravljen peljati samega sebe, da bi dosegel cilj?«

Režiser Diego de Brea je bil doslej za svoje inovativne režijske prispevke večkrat nagrajen. V Operi SNG Maribor je debitiral oktobra 2009 kot režiser Pikove dame, v kateri je uspešno združil značilnosti velike opere z dinamično dramaturgijo ter vanjo vnesel svežino dramskega realizma in simboličnost glasbenega surrealizma mojstrovine Čajkovskega.

Dirigent Michael Halász je od leta 1991 rezidenčni dirigent Dunajske državne opere in se zadnja leta intenzivno posveča koncertni dejavnosti ter snemanjem z orkestri, kot so Kraljevi filharmonični orkester iz Londona, Zagrebški filharmoniki, Simfonični orkester južnonemškega radia, Bamberški filharmoniki … Slovensko občinstvo pa ga je spoznalo, ko je lansko sezono v Mariboru dirigiral Puccinijevo Turandot.

Tosco so pripravili glasbeni vodja in dirigent Michael Halász, dirigent Simon Robinson (24., 25. in 26. 5.), režiser Diego de Brea, ki se podpisal tudi pod oblikovanje luči, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, zborovodja Robert Mraček ter zborovodkinja Otroškega zbora OŠ bratov Polančičev Majda Gorjup. Nastopili bodo Elena Kononova k. g. / Elisabetta Farris k. g. (Floria Tosca), Miro Solman / Janez Lotrič (Mario Cavaradossi), Mamuka Lomidze k. g. / Marjan Jovanovski k. g. (Baron Scarpia), Valentin Pivovarov (Cesare Angelotti), Emil Baronik (Cerkovnik Sant'Andrea della Valle), Dušan Topolovec / Tomaž Planinc (Spoletta), Sebastijan Čelofiga (Sciarrone/Ječar), Terezija Potočnik (Pastirček), Tijuana Križman Hudernik (Madona), Lovro Čučko (Duhovnik) ter orkester in zbor Opere in baleta SNG Maribor in Otroški zbor OŠ bratov Polančičev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/giacomo-puccini-tosca