Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek s projektom Alien Express slavila na Danskem

Avtor: STA

Plesalca Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek sta z avtorskim projektom Alien Express osvojila prvo mesto za koreografijo na 11. mednarodnem koreografskem tekmovanju, ki je 13. in 14. julija potekalo v Koebenhavnu. Strokovno žirijo sta prepričala med devetimi finalisti iz Kanade, Izraela, Portugalske, Vietnama in Italije, so sporočili iz zavoda Flota.


Foto: Sunčan Stone

Predstava je nastala v produkciji omenjenega zavoda. Krajnčan in Kunšek sta jo premierno izvedla leta 2016 v Plesnem teatru Ljubljana, zdaj pa jo predstavljata na poletni mednarodni turneji. Letos sta z njo gostovala že na Irskem, v Španiji, na Švedskem in v Grčiji.

Mednarodno koreografsko tekmovanje v danski prestolnici, kjer sta dobila nagrado, je platforma, namenjena promociji in odkrivanju mladih koreografskih talentov. Od ustanovitve leta 2008 je postala eno najbolj priznanih koreografskih tekmovanj v Evropi. Nastop na tem tekmovanju je botroval odkritju in karieri marsikaterega nadarjenega umetnika.

Za predstavo je to druga koreografska zmaga letos. Maja je na festivalu 10 Senses v španski Valencii prav tako navdušila žirijo z variacijo Alien Express - Naš prijatelj Tony. Na razpis je prispelo okoli 300 prijav z vsega sveta, duo Krajnčan - Kunšek pa je med desetimi finalnimi koreografijami pometel s konkurenco.

Duo Alien Express raziskuje odnos med plesalcema in vse, kar se pojavi med njima kot posledica dveh nasprotij. Projekt temelji na plesni improvizaciji ter z vsako novo uprizoritvijo zaživi na novo.

Plesni par bo gostovanja po svetu nadaljeval avgusta na festivalu Sziget na Madžarskem, v Braziliji na Danca en Transito in na The New Festival v Pekingu. Septembra se bo predstavil v Novem Sadu in na Reki, oktobra in novembra pa sledita Marseille in Kamerun, so še sporočili iz zavoda.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zigan-krajncan-in-gasper-kunsek-s-projektom-alien-express-slavila-na-danskem