Zapiranje ljubezni na enem najpomembnejših evropskih gledaliških festivalov v Almadi/Lizboni na Portugalskem

Avtor: Mini teater

"Zapiranje ljubezni" v produkciji Mini teatra in koprodukciji MG Ptuj je bilo odigrano kar petkrat pred prepolno dvorano starega mestnega gledališča, igralca Pia Zemljič in Marko Mandić pa sta bila vsakič deležna ovacij publike in panegirikov mednarodne ekipe kritikov.


Foto: Arhiv MGP

V Almadi, ki je z velikim mostom, imenovanim "25. april", ki simbolično označuje datum "nageljnove revolucije", spojena z glavnim mestom Lizbono, se letos med 4. in 18. julijem odvija že 35. izdaja največjega portugalskega mednarodnega gledališkega festivala. Utemeljil ga je veliki reformator in režiser Joaquim Benite, aktivna intelektualna figura v portugalski zgodovini, ki je po vzoru Brechta in njegovega Berliner ansambla poskušal spremeniti podobo domačega gledališča in iz apolitičnega medija za zabavo napraviti družbeno angažiran prostor kreacije. Po njegovi smrti je festival prevzel mladi režiser Rodrigo Francisco, ki ga je še bolj moderniziral in spremenil v enega najpomembnejših evropskih prezentacij sodobnih gledaliških praks. V dolgoletni preteklosti so se tu prikazovala dela največjih osebnosti svetovnega gledališča, od Petra Brooka, Mathiasa Langoffa, Patricea Chereaua do Joela Pommerata in Thomasa Ostermeierja. Letošnji festival je prikazal slavno produkcijo Izabelina soba belgijske skupine Need Company in režiserja Jana Lowersa, ki je praizvedbo na festivalu v Avignonu doživela daljnega leta 2004 in je bila od tedaj prikazana že tristokrat ter slovi kot ena od najboljših produkcij, ki je smelo kombinirala naracijo, glasbeno in vizualno gledališče. Podobna usoda bi lahko doletela na letošnjem festivalu prikazano predstavo Kalakuta republik režiserja in koreografa Sergea Aimeja Coulibalya, ki je svoje izhodišče našla v vprašanju Slavoja Žižka, kaj bi se zgodilo dan po revoluciji. Coulibay uporablja glasbo znanega nigerijskega glasbenika in aktivista Fele Kutija in opozarja na nevzdržno socialno sanje na črnem kontinentu. Reden gost festivala je tudi Pippo Delbono, ki letos prikazuje zaključni del cikla, ki ga je začel z Orhidejo in Evangelijem. La Gioa je intimna meditacija o sodobnem človeku, smrti in bolezni.

Mini teater zastopa slovensko gledališko sceno s predstavo Zapiranje ljubezni Pascala Ramberta, ki na festivalu letos prav tako nastopa z novo predstavo Igralka. Ivica Buljan je gost tega pomembnega festivala v Almadi že četrtič in je imel ob tej priložnosti tudi predavanje in pogovor s publiko.

Zapiranje ljubezni v produkciji Mini teatra in koprodukciji MG Ptuj je bilo odigrano kar petkrat pred prepolno dvorano starega mestnega gledališča, igralca Pia Zemljič in Marko Mandić pa sta bila vsakič deležna ovacij publike in panegirikov mednarodne ekipe kritikov. Po uspehu na gostovanjih na Hrvaškem, v Makedoniji in Sloveniji, kjer je bila predstava prikazana že osemdesetkrat, je bila ob tej priložnosti povabljena na gostovanje na kar štiri festivale prihodnje leto v Braziliji.

Na festivalu so bile letos prikazane produkcije iz Belgije, Italije, Francije, Španije, Hrvaške, Brazilije in Nemčije.

Gostovanje Mini teatra sta s svojo podporo omogočila Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zapiranje-ljubezni-na-enem-najpomembnejsih-evropskih-gledaliskih-festivalov-v-almadi-lizboni-na-portugalskem