Tjaša Ferme v New Yorku s premierno gledališko predstavo Moja Marlene

Avtor: STA

Slovenska gledališka umetnica Tjaša Ferme, ki živi in dela v New Yorku, je v gledališču Dixon Place premierno uprizorila predstavo Moja Marlene (My Marlene), v kateri poleg dveh glasbenih spremljevalcev nastopa sama. Predstava bo v začetku avgusta znova prikazana v ljubljanskem gledališču Pocket Teater Studio.


Tjaša Ferme / Foto: Robi Poredoš, STA

"My Marlene je bila doslej bralna uprizoritev, sedaj pa je bila prvič kot gledališka predstava in po njej gremo naravnost v Slovenijo, kjer imamo predstavi 3. in 4. avgusta v novem gledališču Pocket Teater Studio," je po uspešnem nastopu v gledališču Dixon Place povedala sogovornica, ki je po predstavi z občinstvom proslavila še svoj rojstni dan.

Predstavo Moja Marlene, ki jo je režiral Jesse Edward Rosbrow, na saksofonu pa jo spremlja glasbeni režiser Michael Hashim in za klavirjem Kuni Mikami, v New Yorku kot enega najboljših LGBTQ dogodkov v mestu v času festivala HOT! označuje revija Metrosource. Tjaša Ferme je za interaktivno predstavo, polno glasbe, kapric, intime in zabave, ki je zgodba o Marlene Dietrich, napisala tudi besedilo.

"Predstava je enostavno tematsko zelo sodobna. Tudi danes imamo težave z migranti in neko pritlehno tretjo svetovno vojno, tu so še prepovedi potovanj Donalda Trumpa. Skratka, tematika se lahko zlahka aplicira na današnji čas," je povedala umetnica.

Tjaša Ferme kot legendarna nemška igralka iz časa pred, med in po drugi svetovni vojni Marlene Dietrich razume občinstvo kot zavezniške vojake, ki jih je nemška igralka in pevka zabavala leta 1944 na francoski fronti. Med predstavo razkrije svoje številne obraze, od razvajene zvezde, matere, zapeljivke tako za moške kot ženske, pevke, kuharice in ljubimke, medtem pa okrog padajo bombe.

Tjaša Ferme zadnje desetletje živi in dela v New Yorku, kjer je najprej postavila samostojno predstavo Izpovedi nimfomanke leta 2012. Ustvarila je kratki film Ophelia's Flip, ki je bil prikazan na filmskem festivalu v Cannesu leta 2012, s predstavo Divji otrok v mestu pa je nastopila v Italiji, Avstriji, Rusiji, Bolgariji, Kosovu in v Sloveniji.

Trenutno se posveča nadaljevanju predstave Projekt Vzornica, ki bo na odru newyorškega gledališča 3LD oziroma 3-Legged Dog Media + theater group ves november. Predstava Projekt Vzornica je bila v New Yorku na sporedu od 29. septembra do 1. oktobra v gledališču The Clemente. Za predstavo Moja Marlene pa se z agenti še dogovarja za turneje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tjasa-ferme-v-new-yorku-s-premierno-gledalisko-predstavo-moja-marlene