Zlate ptice in zlato gnezdo za tiste, ki prestopajo okvire

Avtor: STA

V Moderni galeriji so v ponedeljek, 10. maja podelili nagrade Liberalne akademije zlata ptica in zlato gnezdo za leto 2009.


Predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn je dejal, da so zlate ptice posebne nagrade, saj jih za razliko od ostalih podeljujejo predvsem za inovativnost, ki so je po njegovem mnenju sposobni predvsem mlajši ustvarjalci.

Predsednica žirije Bojana Piškur je poudarila pomen umetnosti, ki presega institucionalen značaj in družbeno kritiko ter poseže na področja človekovega strahu, simbolov in drugačne komunikacije in "kot taka tudi spodleti, a na bolje".

Članica žirije Taja Kramberger je na podelitvi nagrad prebrala skupno izjavo žirantov. Člani žirije, to so še Petra Čeferin, Jurij Meden, Katja Praznik, Tadej Pogačar in Brane Zorman, opozarjajo na simptomatične anomalije v intelektualno-umetniškem prostoru. Omenili so komercializacijo umetnosti, šibko nagrajevanje umetnic in prevelik vpliv konjukturnih trendov na odločanje žirij.

Dobitniki zlatih ptic, ki jih je nagrajencem izročil sekretar Liberalne akademije Božidar Flajšman, so Nataša Živkovič za scenske umetnosti, Anja Planišček za arhitekturo, skupina Cirkulacija 2 za glasbo, Jasna Krajinovič za film, Kristina Hočevar za literaturo in Jože Barši za vizualne in intermedijske umetnosti. Zlato gnezdo je prejela revija Stripburger.

Delo Baršija, kot piše v obrazložitvi žirije, izhaja iz kritične konceptualne in neokonceptualne tradicije ter daje prednost dvomu, opazovanju in refleksiji preprostih procesov in stvari okoli nas. Baršija zadnje čase zanima predvsem gostota pozabljenih, neprebranih tekstov, ki so mnogokrat omenjeni ali citirani, a največkrat nerazumljeni ali nereflektirani.

Žirijo je prepričal tudi najnovejši celovečerni dokumentarec Damjanova soba Jasne Krajinovič, ki "do popolnosti ustreza tako zgodovinskemu imperativu ključne naloge dokumentarnega filma, ki naj prevprašuje problem človekove pozicije znotraj družbe, kot tudi modernim tendencam, povzetim v zahtevi, da je treba pokazati tudi tisto, kar podobam uhaja".

Cirkulacija 2 je v slovenski glasbeni in širši intermedijski prostor sodobne umetnosti v zadnjih letih vnesla tako svežino, neposrednost, brezkompromisnost kot tudi aktivistično in umetniško držo, kar zaokroža in osmišlja s specifičnim načinom umetniške samoprodukcije.

Arhitektka Anja Planišček po oceni žirije projektira dobro arhitekturo in si hkrati prizadeva za arhitekturo, ki ne temelji samo na logiki donosnosti in dobička. Žirijo je med drugim prepričala z arhitekturno prenovo Kina Šiška, ki si jo je zamislila z arhitektko Neno Gabrovec.

Poezija Hočevarjeve je v obrazložitvi opredeljena kot razmerje substancialne pesniške govorice, ki ima tenak sluh za družbene tresljaje in se ne ustavlja pred večkrat odrinjenimi temami simbolnega in realnega družbenega nasilja.

Nataši Živković so zlato ptico podelili za avtorski projekt Prva ljubezen, drugič, ki tematizira odnos mati - hči. Predstava je tudi razkrstitev avtoričine prve ljubezni - odra, saj avtorica nanj prek teatrske strukture prenese svojo življenjsko izkušnjo.

Nagrado zlato gnezdo, ki ima namen spodbujati ustvarjanje produkcijskih pogojev za inovativnost, je prejel Stripburger, edina specializirana revija avtorskega stripa v Sloveniji. Stripburger združuje ustvarjalce stripa različnih generacij. S številnimi dejavnostmi, ki sežejo od založništva, delavnic, razstav do pogovorov in predstavitev, "je gnezdo novega ustvarjanja in brbotanja kreativnih rešitev". Revija letos praznuje osemnajstletnico izhajanja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zlate-ptice-in-zlato-gnezdo-za-tiste-ki-prestopajo-okvire