V Avignonu danes začetek največjega francoskega gledališkega festivala

Avtor: STA

V mestu Avignon na jugu Francije se danes začenja največji francoski gledališki festival. Na dvorišču znamenite Papeške palače ga bo odprla tragedija Tiest. Senekova tragedija, katere režijo je prevzel mladi francoski režiser Thomas Jolly, se ukvarja s temo kanibalizma in incesta. Festival bo do 24 julija ponudil 45 gledaliških in plesnih predstav.


Avignon / Foto: Marianne Casamance, via Wikimedia Commons

Na festivalu po pisanju nemške tiskovne agencije dpa med drugim z napetostjo pričakujejo predstavo, ki temelji na treh romanih ameriškega romanopisca Dona DeLilla - Players, The Names in Mao II - in ki tematizira terorizem. Režiral jo je Julien Gosselin. Enaintridesetletni režiser, tako kot Jolly, velja za vzhajajočo zvezdo.

V Avginon prihaja tudi zvezda flamenka, plesalka in koreografinja Rocio Molina, ki je bila februarja osrednja gostja mednarodnega bienalnega festivala flamenka Bi flamenko v ljubljanskem Cankarjevem domu. Predstavila se bo s plesno predstavo Grito pelao, ki pripoveduje o želji po materinstvu. Predstava na odru združi dve generaciji žensk - Rocio Molina in njeno mater Lolo Cruz ter pevko Silvio Perez Cruz.

Nemška koreografinja Sasha Waltz na festival prihaja s predstavo Kreatur. Kot piše na spletni strani festivala, gre za predstavo o človeškem telesu. Izhodiščna točka predstave je bil obisk nekdanjega zapora ministrstva za državno varnost - Stasi v Berlinu, natančneje celic, kjer so bili zaporniki prisiljeni ves čas ostati pokonci in budni. Koreografinja se navezuje na svet, v katerem nas fizične in psihološke omejitve prisilijo v nenehno gibanje, še piše na spletni strani.

Švicarski režiser Milo Rau pa v predstavi La Reprise - History/ies of theatre (I) raziskuje, kakšna je moč gledališča, ko je to soočeno z realnostjo. Kolektivno delo, ki temelji na resnični zgodbi, umoru homoseksualca v Liegu leta 2012, je za režiserja način, da pripoveduje o začetku moderne tragedije. Definirati želi bistvo gledališke umetnosti, ki realnost vzame le kot vir navdiha in ne da bi jo posnemala na odru, piše na spletni strani festivala.

V Avignonu pa bodo prikazali tudi njegov film Kongo na sodišču, ki ga je slovensko občinstvo letos imelo priložnost videti na festivalu Kino Otok v Izoli. Režiser, ki rad dreza v tabuje, je lani gostoval tudi na festivalu Mladi levi s predstavo Pet lahkih komadov, v kateri se je spopadel s škandaloznim primerom belgijskega morilca in pedofila Marca Dutrouxa.

Festival v Avignonu je leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar, od tedaj se je razvil v enega največjih gledaliških festivalov na svetu. Festival vsako leto ponudi približno 40 gledaliških in plesnih predstav, tako francoskih kot iz tujine. Ponuja pa tudi literarne večere, razstave, projekcije filmov in pogovore.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-avignonu-danes-zacetek-najvecjega-francoskega-gledaliskega-festivala-2