Zavod Emanat na X-YU festivalu v gledališču Dixon place v New Yorku

Avtor: Zavod Emanat

Med 26. in 29. 5. bo newyorško gledališče Dixon Place gostilo X-YU Festival inovativnega plesa iz Slovenije, Hvaške in Srbije.


Matija Ferlin / foto Nada Žgank

Selektor in producent festivala je v New Yorku živeči hrvaški režiser Ivan Talijančič, umetniški vodja skupine WaxFactory. Festival vključuje ameriške premiere treh večmedijskih plesnih predstav avtorjev, ki prestopajo meje žanrov: Maja Delak in Luka Prinčič (SLO), Matija Ferlin (HR) in Dalija Aćin (Srbija). Po besedah selektorja Ivana Talijančića je namen X-YU festivala predstaviti ameriškim gledalcem izbor inovativnih predstav iz te evropske regije: »izbrani koreografi premikajo meje večmedijskih pristopov in razširjajo definicijo sodobnega plesa.«

Festival je nastal v partnerstvu newyorških umetniških organizacij WaxFactory, Dixon Place in plesnega centra Dance New Amsterdam (DNA), kjer se bodo med 24. 5. in 3. 6. vsi trije koreografi predstavili tudi z Master klasi oz. koreografsko/ plesnim treningom. Ta vznemirljiva kulturna izmenjava bo avtorje iz Slovenije, Hrvaške in Srbije v ZDA predstavila prvič, vse izbrane predstave pa bodo v štirih festivalskih dneh prikazane v Dixon Place trikrat.

Zavod EMANAT se bo v New Yorku predstavil z dvema predstavama: večmedijsko predstavo Poti ljubezni  avtorjev Maje Delak in Luke Prinčiča in s solističnin pefromansom sad sam /almost 6/  hrvraškega avtorja Matije Ferlina, ki je nastala leta 2009 v koprodukciji zavoda Emanat in Ferlin (Pula, HR).

Maja Delak, Luka Prinčič / foto Mitja Kobal

Maja Delak je letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada za trilogijo avtorskih predstav Drage drage, Serata Artistica Giovanile in Poti ljubezni.

Festival X-YU so omogočili: Trust for Mutual Understanding (New York, ZDA), Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Slovenski konzulat v New Yorku (SLO); FACE Croatia - Heathcote Arts Foundation - CEC ArtsLink; Istarska županija, Ministrstvo za kulturo republike Hrvaške, Konzulat republike Hrvaške v New Yorku (HR); Konzulat republike Srbije v New Yorku (Srbija)

Program festivala v Dixon Place:


Program plesnih delavnic na Dance New Amsterdam (DNA):


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zavod-emanat-na-x-yu-festivalu-v-gledali%C5%A1%C4%8Du-dixon-place-v-new-yorku